Voorbereiding 4 mei herdenking in volle gang

Algemeen
Een druk punt in Wormerveer waar voor het herdenken veilige ruimte gemaakt moet worden
Een druk punt in Wormerveer waar voor het herdenken veilige ruimte gemaakt moet worden (Foto: Rodi Media/KK)

WORMERVEER - Ieder jaar staan we tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties (actueel ongeveer om de hoek) en vredesoperaties daarna. Om 20.00 uur is het in heel Nederland twee minuten stil. Ook in Wormerveer.

Dit jaar zal de herdenking als te doen gebruikelijk plaatshebben bij het monument op de hoek Zaanweg/Stationsstraat. Met een (muzikale) start in de Vermaning, stille tocht naar het monument waar Apollo zal zorgen voor de juiste muzikale stemming, waar de bloemstukken gelegd zullen worden en de speeches gesproken.

Worstelen met vragen

De afstand tot de Tweede Wereldoorlog wordt ieder jaar groter, maar bijna iedere Nederlander heeft via overlevering van generatie op generatie te maken met de Tweede Wereldoorlog of andere oorlogen sindsdien. De effecten van oorlog zijn nog steeds merkbaar in het leven van veel mensen, zowel voor de direct betrokkenen als voor hun partners, kinderen, kleinkinderen en andere familieleden. Jongere generaties dragen ook de ervaring van recentere oorlogen met zich mee - dichtbij of ver weg. Sommige kinderen en kleinkinderen van getroffenen worstelen met vragen over de eigen identiteit. Met de actualiteit in Oekraïne en Rusland in onze nabijheid is het zaak te gedenken.

Herdenking 2023 veilig

Daarom is het 4 mei Comité Wormerveer druk doende dit op de vertrouwde wijze vorm te geven. Helaas bleek ook de veiligheid in Wormerveer een kritisch punt waardoor afgelopen jaar geen herdenking kon worden bijgewoond anders dan door een klein comité. Dezer dagen is er ter plekke overleg geweest en zijn alle betrokken partijen het er over eens dat de herdenking 2023 veilig kan geschieden.