Zoete strijd tussen chef-kok en banketbakker bereikt finale

Algemeen
Een meesterstuk bestaande uit een chocoladeboom met bladeren van suikerspin.
Een meesterstuk bestaande uit een chocoladeboom met bladeren van suikerspin. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK - Wat gebeurt er als je een prijswinnende Zaanse chef-kok en een topbakker uit de streek laat strijden om de prijs voor beste dessert? Juist: een middag vol zoete smaakexplosies en culinair vuurwerk. Dat is dan ook precies wat de dertigkoppige jury afgelopen zondag meemaakte tijdens ‘Het Dubbele Dessert Duel’ bij Jongwijs in Westzaan.

Chef-kok Sylvester van Westrop en banketbakker Lex Brakenhoff zijn inmiddels een halfjaar buren. Lex zijn bakatelier is gevestigd pal naast restaurant Jongwijs in Westzaan. Nu beiden inmiddels ruim een halfjaar open zijn kwam de vraag op: welke van deze culinaire Zaanse leermeesters is nu eigenlijk de betere?

‘Bezig Bijtje’

Dat pleit moest worden beslecht op zondag 19 maart tijdens ‘Het Dubbele Dessert Duel’. Een dertig-koppige jury van dessertliefhebbers gaf de punten. Chef-kok van Westrop en bakker Brakenhoff maakten elk twee unieke desserts. Bakker Lex maakte eerst een ‘Bezig Bijtje’: een honingdessert in glas waarbij de honing uit de gesuikerde bijenkorf druppelde. Vervolgens maakte hij een meesterstuk bestaande uit een chocoladeboom met bladeren van suikerspin, met bijpassende appelbonbons van Westzaanse appels.

‘Dessertkroket’

Chef Syl opende met een gedurfd dessert waarin hij groenten van het seizoen combineerde met het zoet van fruit en smaakvolle bloemen. Hij sloot af met een dessertkroket gevuld met banketbakkersroom, cranberries, amandelen, Zaanse likeur van de Tweekoppige Feniks en witte chocolade.

Aan het einde van de wedstrijd won Lex de overall prijs voor beste desserts. Chef Sylvester ging er met de prijs voor beste smaak vandoor. Komende weken worden de finale-desserts om en om geserveerd aan het einde van de diners bij Jongwijs Westzaan.

Bakker Lex maakte een ‘Bezig Bijtje’.
De dessertkroket gevuld met banketbakkersroom, cranberries, amandelen, Zaanse likeur en witte chocolade.
En de winnaar is... Lex. (links). Hij won de overall prijs voor beste desserts. Chef Sylvester ging er met de prijs voor beste smaak vandoor.