Beeldend kunstenares Joke Konijn doet oproep voor kunstproject HOOP

Algemeen
Joke Konijn doet een oproep aan Zaankanters om hun wens bij het woord HOOP in woord en beeld te brengen. Bedoeling is daarvan een expositie te gaan houden.
Joke Konijn doet een oproep aan Zaankanters om hun wens bij het woord HOOP in woord en beeld te brengen. Bedoeling is daarvan een expositie te gaan houden. (Foto: Dirk Karten)

OOSTKNOLLENDAM – Een koppel ganzen vliegt luid protesterend op als we met de auto over de deels onverharde dijk hun rust verstoren op de maandagmorgen. Het is wel even zoeken, maar wat een schitterend Zaans landschap ontvouwt zich. Als we vlak voor Oostknollendam de Schaalsmeerdijk oprijden, lijkt het op een fietspad. Toch zijn auto’s welkom. We rijden het wildrooster over, trotseren de smalle dijk die zwart van de modder is, gaan het boerenerf over tussen de stal en strobalen om uiteindelijk voor nummer 2 te staan: het atelier van beeldend kunstenares Joke Konijn. De perfecte locatie voor een gezonde injectie voor je creativiteit. En de vraag aan Zaankanters om dat te laten vloeien voor het kunstproject ‘HOOP’.


Creativiteit zoeken in de weidse natuur op de Schaalsmeerdijk.

‘Word bewust van wat je werkelijk ziet’

“De neus is nu nog te plat. Probeer wat meer licht in te brengen door te spelen met de kleuren. Dan zie je diepte in het werk komen”, adviseert Joke Konijn aan een van haar leerlingen. Die knikt en gaat verder met het naschilderen van de foto waarop een kleurig beschilderd gezicht van een Papoea te zien is. De deelnemers van de schilderklas genieten zichtbaar. Hun kunstschilderkwaliteiten worden op enthousiaste wijze bijgeschaafd door Joke Konijn.


Plezier tijdens de schilder klas in het atelier. 

De medeoprichtster van het Zaanse kunstcollectief Tengel heeft zelf meer dan 40 jaar ervaring in de kunstwereld. Een werk van haar hangt zelfs in het Prefectural Art Museumvan Nagasaki, Japan. Haar cv is indrukwekkend met exposities in vele galerieën door heel Nederland, deelname aan kunstmanifestaties, opdrachten door gemeentes en bedrijven.

Als dochter van een boerengezin aan de Noorderweg in Wijdewormer had ze het geluk op het juiste moment de juiste mensen te ontmoeten. Dat begon al op de Grafische School in Amsterdam. Daar ging ze als dertienjarige heen maar werd diep ongelukkig als een van weinige meisjes tussen alleen maar jongens. In klassen die niet zelden zo’n 40 kinderen telde en waar de sfeer vrijgevochten was.


Welke techniek ga je gebruiken bij welke verfsoort? 

“Mijn tekenleraar zag het, nam me onder zijn hoede en stuurde me in 1978 naar de Rietveld Academie. En plek waar ik wel mijn talent wél kon ontwikkelen”, vertelt ze over haar eerste stappen in de kunstwereld.

Joke schildert, tekent, maakt werken in brons en keramiek, schrijf poëzie. Maar vraag niet was ze haar beste werk vindt. Want: “zo denk ik helemaal niet. Ik heb ooit in opdracht een grote bronzen mol gemaakt voor een bedrijf. Als ik die terugzie, ben ik daar wel trots op.“


Zinneprikkelende kunst...

Zinnenprikkelend

Tegelijk ligt haar bijdrage aan de Weefhuis expositie Zinnenprikkelend verscholen in een hoekje van het atelier. Bescheidenheid siert de mens had ook op de muur in haar atelier kunnen staan… Het gaat in de teken- en schilderlessen en workshops om haar leerlingen. Hoe ze op het creatieve vlak het beste uit zichzelf kunnen halen.

Reacties leerlingen

Dat lukt aardig als we de reacties horen. ‘Ik verbaas mezelf enorm’. ‘Eigenlijk schilder ik altijd bloemen, maar als ik het resultaat van mijn Papoea schilderij zie, ben ik al heel trots op het resultaat.’ De sfeer is het atelier is fijn en nodigt uit tot ontspannen leren schilderen. In het besef dat waar de schilderskwast ontspoort, er altijd goede coaching is door Joke. De leeftijd van de leerlingen loopt uiteen van dertig tot jaartje meer.


‘Kijk goed en schilder dan na wat je ziet op de foto....’

‘Zet je gedachten stil’

Bij het naschilderen van de kleurrijke portretten adviseert Joke: “Kijk wat er echt aan de hand is. Concentreer je. Schakel je denken uit, zet je gedachten stil. Word bewust van wat je werkelijk ziet. Verwerk dat dan in je schilderij. Het gaat om het plezier van kijken en waarnemen. Tekenen en schilderen is een vorm van ‘mindfulness’: aandacht voor wat je ziet, op dát moment.”

Veldwerk

Sinds 2001 organiseert Joke Konijn via stichting Veldwerk met plaatselijke kunstenaars en inwoners een beeldende kunst- en poëzieroute in en rond de Schaalsmeerpolder. Daarbij is werk te zien van nationaal en internationaal werkende kunstenaars, schrijvers en filmers. Maar ook lokale inwoners. Bezoekers beleven allerlei kunstuitingen tijdens een wandeling langs de verschillende locaties, gelegen langs dijken, weilanden en water.


Het atelier van Joke Konijn op de Schaalsmeerdijk 2, gevonden! 

Inspiratie voor HOOP

Wat Joke zelf in de coronatijd voor de deur van haar eigen atelier zag, inspireerde tot het houden van een drieluik binnen de jaarlijkse beeldende kunst- en poëzieroute. De eerste editie van het drieluik werd vorig jaar gehouden met als titel GELOOF. De tweede aflevering heeft als titel HOOP. Bij deze aflevering van de kunst- en poëzieroute zijn ook de Fluxus muziekschool en het Sociaal Cultureel Centrum Wormerland (SCWO) betrokken.

“Ik geef ook les op school, maar die moesten dicht in coronatijd. Op de normaal stille Schaalsmeerdijk werd het toen plotseling druk. Mensen liepen zuchtend heen en weer. Veilig in de natuur in hun eigen ‘bubbel’. Zoekend naar geloof, hoop…”, licht Joke het idee voor het drieluik toe.


Geconcentreerd aan het schilderen... 

Oproep

Voor de komende manifestatie doet ze een oproep aan Zaankanters om hun wens bij het woord HOOP in woord en beeld te brengen. “Wat leeft er bij je als je dit woord hoort? Want is je wens? Teken of schilder vervolgens op een kant van een A4 je wenstekening en geef op de achterkant van de A4 een verklaring. Je kunt het dan sturen/afgeven bij mijn atelier, Schaalsmeerdijk 2, 1534 NA Oostknollendam of bij de Fluxus aan de Westzijde in Zaandam of bij het Sociaal Cultureel Centrum, Faunastraat 62, 1531 WH, Wormer.”

Vervolgens worden de inzendingen opgenomen in de kunstroute. Die wordt dit jaar van 26 augustus tot 3 september gehouden.


 

Zie voor meer informatie en/of vragen over de schilderlessen/workshops en de zomeracademie - vier dagen lang creatief tekenen/schilderen in de geest van Breitner en Matisse - www.jokekonijn.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding