‘Conceptstore Pear Tree is ambachtelijke Loods 5 in het klein’

Algemeen
De winkel van onderneemster Anke de Wolff-Pereboom is te zien als een Loods 5-concept maar dan puur Zaans en in het klein.
De winkel van onderneemster Anke de Wolff-Pereboom is te zien als een Loods 5-concept maar dan puur Zaans en in het klein. (Foto: Dirk Karten)

WORMERVEER - Op zoek naar een ‘dikke kus door de brievenbus’? Een ‘do it yourself’ cocktail? Of een dromenvanger die zelfs je ergste nachtmerries temt? Of ‘gewoon’ een uniek cadeau omdat het handgemaakt en er geen tweede van bestaat. Stap dan eens binnen bij de conceptstore Pear Tree, Stationsstraat 2 in Wormerveer. De winkel van onderneemster Anke de Wolff-Pereboom is te zien als een Loods 5-concept maar dan puur Zaans en in het klein. Ook worden er workshops gegeven zoals op 1 april (geen grap). Dat is er van 14.00 tot 17.00 uur een inloop workshop drijfkaarsen maken met opbrengst voor het goede doel.

‘Dikke kus door de brievenbus’ en 1001 andere unieke ambachtelijk gemaakte artikelen

Tussen de 25 en 30 regelrechte pareltjes van Zaanse ondernemers/ster presenteren in de conceptstore hun bijzondere producten op de schappen in de kasten. “De basis van het aanbod zijn zelfgemaakte producten. Ambachtelijk gemaakt met eigen touch van de maker/ster”, licht Anke het concept toe.

Winkelconcept

Met de naam Pear Tree verwijst ze naar haar meisjesnaam Pereboom. Basis voor het winkelconcept werd in 2016 gelegd in het Kreatief Pakhuis in Zaandijk. “Daar is Suus als Suuzzo van Suuz met het idee begonnen. Toen ik vier jaar geleden in Wormerveer opende, besloot ik de naam te veranderen in Pear Tree”, vertelt Anke.

Een zaak overnemen is één, hem succesvol maken én zakelijk succesvol worden is twee. “Ik heb zelf ook geleerd dat je soms niet te lief moet zijn maar je zakelijk moet opstellen. Ook al zit dat van nature niet in je aard. Dat is tegelijk het leuke aan zelfstandig ondernemen, het maakt je sterker.”

Uniek wisselend aanbod

Doordat zo’n 35 unieke ondernemers hun unieke producten in de conceptstore presenteren is een volledige beschrijving van het aanbod geven praktisch onmogelijk. Het assortiment wisselt ook steeds. Van zelfgebreide babysokjes tot zelfgemaakte wenskaarten. Van zelfgemaakte sieraden tot 1001 verschillende unieke cadeauartikelen. Die ook nog eens te personaliseren zijn door de naam of foto van de ontvanger erop te laten drukken. Per Tree is een (h)eerlijke struinwinkel met uniek aanbod. Zoals het schitterende kunstzinnige keramiek dat van de hand van Anke zelf komt. Of haar zelfgemaakte kaarsen met kleuren waar je vanzelf vrolijk door wordt.

Goed gevoel

Voordat aanbieders in de conceptstore hun waren mogen etaleren, ziet Anke eerst een persoonlijk bezoek van de maker/ster. Anke: “Al kom je uit Lelystad, toch ontmoet ik je eerst graag in de winkel. Mede om te zien of je als maker een goed gevoel bij de conceptstore krijgt.” Wie het wil kan ook zelf in de conceptstore werken en zo de eigen huur verminderen.

Op de vraag welke doelgroep binnenstapt zegt Anke: ”Dat is heel breed. Echt niet alleen ouderen, mocht je dat denken. Ook twintigers die een origineel cadeau zoeken zien we in onze zaak.” De jonge moeder die met klein kind op de arm binnenstapt is het levende bewijs. “We hebben heerlijke Zaan se kersenthee. Of wat denkt u van de eigen Pear Tree melange?”, tipt Anke. Even later stapt de klant tevreden de deur uit met een van de vele bijzondere theesoorten.

Lezingen en workshops

Met haar achtergrond als activiteitenbegeleidster en jarenlange ervaring in werken in de zorg gaat het organiseren van activiteiten Anke makkelijk af. Zo geeft ze bij ‘Orse ket aan ‘t glop’ – Zaans dialect voor ‘veel plezier tussen de panden’ - op de Zaanse Schans workshops kaarsen maken. Ook maakt ze historische kleding en geeft daar lezingen over, maakte ze sieraden én hoeden. “Maar die zie je nu niet in de winkel want dat is een product die in de winter wordt gekocht”, zegt de creatieve onderneemster die in de zomermaanden ook met het assortiment als pop-up store op campings staat.

Betaalbaar

Wat opvalt in de conceptstore zijn de vriendelijke prijzen. “Ik weet dat als ik de winkel in Amsterdam had geopend er veel hogere prijskaartjes mogelijk waren. Maar ik zit zelfs heel bewust net buiten de Zaanbocht om de huur laag te houden. En dus ook de prijs die ik vraag aan de mensen die een schap of kast in de conceptstore huren. Als ik op een A-locatie zou zitten, moet ik ook commissie gaan vragen en meer huur. En dat wil ik niet. Het moet leuk en betaalbaar blijven”, zegt Anke stellig.

Workshop kaarsen maken

De workshop die komende zaterdag wordt gehouden is gelijk een leuke manier om kennis maken met het assortiment van Pear Tree. Van 14.00 tot 17.00 uur kun je zonder je op te geven binnenlopen voor de workshop drijfkaarsen maken. Anke: “We vragen 2,50 euro aan materiaalkosten en 5,- euro voor het goede doel. Vera Hartog zet zich in voor een project in Ethiopië van de stichting Compassion. Die stichting helpt kinderen die in extreme armoede leven een beter bestaan op te bouwen.”

Ondernemers welkom

Ben je zelf ambachtelijk ondernemer/ster en wil je meer weten over hoe je jouw producten bij Pear Tree kunt verkopen of zelf een workshop geven? Anke staat altijd open voor nieuwe samenwerkingen. Stap gerust eens binnen, bel 075 615 3688 / 06 11 401 611 of mail info@pear-tree.nl.

Zie ook https://pear-tree.nl/