Leden Duikvereniging De Walvis ijsduiken bij Weissensee

Algemeen
Onder deze echte winterse omstandigheden maakten de duikers drie tot vijf duiken.
Onder deze echte winterse omstandigheden maakten de duikers drie tot vijf duiken. Foto: Zaanse Duikvereniging De Walvis

WEISSENSEE - Dertien leden van de Zaanse Duikvereniging De Walvis zijn afgelopen weekend naar de Weissensee in Oostenrijk gereden om daar te gaan ijsduiken. Hier waren ideale omstandigheden om het praktijkgedeelte van deze 'duik specialty' af te ronden.

De theorieles, het oefenen in het zwembad en ervaring opdoen met de lijnsignalen, benodigd voor het veilig uitvoeren van deze cursus, was al in Nederland gedaan. Het wachten was op geschikt ijs. Omdat dit nog wel een tijdje op zich kon laten wachten, besloot het instructeursteam om naar de Weissensee uit te wijken. Dit gebied is vooral bekend door de alternatieve elfstedentocht die daar elk jaar gehouden wordt. Sinds een paar jaar is daar echter ook een duikbasis gevestigd die het ijsduiken faciliteert.

Duikvereniging De Walvis legde al snel de contacten, boekte een Gasthaus en reserveerde de benodigde extra duikmaterialen. Na een autorit van ruim 1200 kilometer kwamen de Walvissen in een voor hen toch wel vreemde omgeving aan. Geen Vinkenveense plassen, Twiske of tropisch oord, maar een waterplas die geheel dichtgevroren was. Onder deze echte winterse omstandigheden maakten de duikers drie tot vijf duiken. Ze vonden het een bijzondere ervaring: in en uit het water door een van tevoren gezaagd vierkant gat, realiserend dat ze niet zomaar naar boven kunnen zwemmen. Dat er goed zicht en zelfs wat vis was, maakte deze duiken volgens de deelnemers nog bijzonderder.

Alle duikers hebben hun ijsduikcertificaat gehaald en kijken terug op een leerzame cursus. Binnenkort start Duikteam De Walvis weer met de nieuwe duikopleidingen en specialties. Wie interesse heeft, kan op www.duikteamdewalvis.nl kijken of e-mailen naar info@duikteamdewalvis.nl.