Deel tijdelijke asielopvang van boot naar kade

Nieuws

ZAANDAM - Het college van Zaanstad stemt, onder voorbehoud van een zienswijze van de gemeenteraad, in met de verplaatsing van de tijdelijke asielopvang voor kortdurend verblijf (Proces Opvang Locatie) van één van de opvangboten in de Achtersluispolder naar de kade.
Het Centraal Orgaan voor Asielzoekers (COA) vraagt hiertoe toestemming voor de realisatie van semipermanente units met een maximale capaciteit van 303 bedden op de kade in de Isaac Baarthaven. Hier wil het COA, ter vervanging van de eerder dit jaar weggesleepte boot, een deel van de tijdelijke opvang realiseren voor maximaal twee jaar. Het college houdt daarbij vast aan de eerder overeengekomen voorwaarden dat deze tijdelijke opvang in de Achtersluispolder is bedoeld voor volwassenen asielzoekers en niet geschikt is voor gezinnen met kinderen.
Bij een positieve zienswijze van de raad, zal het COA vervolgens de benodigde vergunning aanvragen. Het college heeft in tussentijd het eerder genomen gedoogbesluit voor de realisatie van de Proces Opvang Locatie (POL) in de Achtersluispolder met een half jaar verlengd.
Het COA heef laten weten vooral urgente noodzaak te hebben voor flexibele opvang van verschillende groepen asielzoekers. Het college heeft daar begrip voor en gaat samen met het COA een haalbaarheidsonderzoek doen naar een mogelijke locatie in Zaanstad voor een regulier Asielzoekerscentrum (AZC). Dit nieuwe centrum kan dan in de plaats komen voor de huidige opvanglocatie in de Isaac Baarthaven. De eerste resultaten van het haalbaarheidsonderzoek worden in het voorjaar van 2016 verwacht.

Achtergrond

In februari dit jaar opende het COA de Proces Opvang Locatie in de Isaac Baarthaven in de Achtersluispolder. Deze opvang bestond uit twee pontons die zijn omgebouwd tot opvangboten met plaats voor circa 600 vluchtelingen. In een Proces Opvang Locatie worden asielzoekers opgevangen die in de eerste fase van de asielprocedure zitten. In beginsel is de verblijftijd in een Proces Opvang Locatie enkele weken. Niet lang na de opening werd één van de boten naar Amsterdam verplaatst om daar ingezet te worden als hotelboot. Daarop ontving de gemeente het verzoek van het COA om opvangcapaciteit toe te staan in semipermanente units op de kade.

Procedure

Het COA heeft Zaanstad vorig jaar gevraagd mee te werken aan een Procesopvanglocatie voor vluchtelingen. Het COA heeft een gedoogverzoek ingediend om, vooruitlopend op het verkrijgen van de benodigde vergunningen, te kunnen starten met de werkzaamheden en de opvangboten in gebruik te nemen. Zowel gemeenteraad als college toonden zich bereid om mee te werken aan het verzoek.