Vocaal Ensemble Intermezzo speelt Monteverdi

Nieuws

KOOG AAN DE ZAAN - Vocaal Ensemble Intermezzo geeft zondag 11 oktober het concert 'Ik heb de liefde lief'. Deze titel is ontleend aan een uitgave van Willem Wilminks dichtbundel: 'Ik heb de liefde lief', verzamelde gedichten rond het thema liefde. Intermezzo gaat met dit thema en met dirigent Frank Hilberink en organist Merk Rijken muziek van Monteverdi en tijdgenoten spelen. De plaats van uitvoering is de historische Kogerkerk, in het hart van Koog aan de Zaan.

Monteverdi schreef veel kerkmuziek, maar in het programma van Vocaal Ensemble Intermezzo is gekozen voor de wereldlijke, ofwel de seculiere muziek. Monteverdi maakte furore met het Lamento d'Ariana (1608). Deze klaagzang van Ariana over haar liefde werd door dit succes een vast onderdeel van de opera's. De opera Ariana is grotendeels verloren gegaan. Alleen het Lamento is bewaard gebleven. Door muziek, tekst en beeld ontstaat een indruk hoe liefde werd ervaren rond 1600 in de hoven in Italië en daarbuiten.
Naast Monteverdi staat ook muziek van enkele tijdgenoten van hem op het programma. Ensemble Amarilli's Sunshine en kleine bezettingen van Vocaal Ensemble Intermezzo gaan deze werken vertolken.
Monteverdi bracht voor zijn tijd (1567-1643) een nieuwe stijl waarin de dichterlijke tekst nog belangrijker werd geacht dan de muziek. Hij brak met de traditionele opvatting dat de harmonie allesoverheersend was. Dit leverde Monteverdi veel weerstand op, maar ook vestigde hij zijn naam als vernieuwend en gedurfd componist.
Het concert begint zondag 11 oktober om 15.00 uur. De toegang bedraagt 12.50 aan de ingang en 10 euro in de voorverkoop. Bestellen kan via tel.: 06-23705153. De Kogerkerk bevindt zich op Kerkstraat 14 in Koog aan de Zaan. Het programma wordt doorlopend uitgevoerd. Na afloop wordt het publiek uitgenodigd voor een ontmoeting met elkaar, onder het genot van een glas en een hapje.