Derde BiebBus voor de Zaanstreek

Nieuws

KOOG AAN DE ZAAN - De Zaanstreek heeft er officieel een derde BiebBus bij. Samen met wethouder Dick Emmer hebben leerlingen van obs De Watermolen de bus donderdag feestelijk in gebruik genomen.


De nieuwe BiebBus, die net als de andere twee de vorm heeft van een zeecontainer, werd met gejuich ontvangen. Nadat de wethouder en twee leerlingen het openingslint hadden doorgeknipt, mochten de kinderen als eersten naar binnen.
De derde BiebBus is identiek aan de eerste twee: de container schuift omhoog en eronder verschijnt een nieuwe ruimte, de Schatkamer. Daar wachten duizenden boeken om door de jonge lezers meegenomen te worden. Die kunnen zelf vaak ook niet wachten, vertelt BiebBus-medewerker Petra Vogelaar. "Als ze binnenkomen, willen ze meteen nieuwe boeken uitzoeken. Ook de kleintjes uit groep 1 en 2. Die slepen de boeken naar me toe om te laten zien wat ze hebben uitgezocht. Soms moet ik ze daarin een beetje remmen, omdat ze anders te veel boeken meenemen."
Boven de Schatkamer, op de eerste verdieping, is het panoramadek, een ruimte met acht grote ronde ramen, waar de kinderen op grote zitzakken lekker kunnen lezen, internetten of van het uitzicht genieten. Een populaire plek, weet Vogelaar. "De kinderen vragen altijd of ze naar boven mogen en als je ja zegt, zijn ze niet meer te houden."
De Bieb rijdt al sinds 2010 met twee BiebBussen door de Zaanstreek. Dankzij onderwijsachterstandsgelden ter beschikking gesteld door de gemeente Zaanstad kon De Bieb een derde bus laten bouwen. Daarmee krijgt een nieuwe groep basisschoolleerlingen toegang tot een collectie van 9.000 boeken en andere artikelen speciaal voor groep 1 t/m 8.
Samen met 42 Zaanse basisscholen werkt De Bieb aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid van zo’n 10.000 kinderen met als doel kinderen te stimuleren om meer te lezen, op school én thuis. De BiebBus is een van de middelen die daartoe worden ingezet.