Open dag Gemeentearchief Zaanstad

Nieuws

ZAANDAM - Ook dit jaar organiseert het Gemeentearchief Zaanstad weer een open dag. Vrijdag 17 oktober van 12.00 uur tot 18.00 uur is iedereen welkom om in het archief te speuren naar de geschiedenis van de stad. De open dag wordt georganiseerd in het kader van de Maand van de Geschiedenis en heeft dit jaar als thema ‘Vriend & Vijand'.

Wethouder Rita Visscher-Noordzij: "Als stad moet je je geschiedenis koesteren. Ik vind het belangrijk dat inwoners toegang hebben tot die geschiedenis. Ik ben trots op ons Zaanse archief en nodig iedereen van harte uit om eens een kijkje te nemen. Voor mij is het zo: als je je geschiedenis niet kent, heb je geen toekomst."
Tijdens de open dag kunnen de bezoekers van het Gemeentearchief kennis maken met de nieuwe website. Op deze site zijn verschillende collecties van het archief te doorzoeken. Met deze website is de gebruiksvriendelijkheid en de overzichtelijkheid verder verbeterd.
De open dag zal ook in het teken staan van het zoeken naar voorouders. In samenwerking met de afdeling Zaanstreek-Waterland van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) zullen workshops worden gehouden over het doen van stamboomonderzoek.
Ook is het mogelijk om een kijkje te nemen in de archiefdepots, die normaal gesproken voor het publiek gesloten blijven. Bezoekers kunnen ervaren hoe het voelt om tussen de kasten met in totaal 4,5 kilometer archiefmateriaal door te lopen.
Net als vorig jaar doet het gemeentearchief Zaanstad weer mee aan de landelijke verkiezing voor Archiefstuk van het jaar, die is georganiseerd in het kader van de Maand van de Geschiedenis (oktober), rond het thema Vriend en Vijand. Dit jaar is gekozen voor een gezamenlijke inzending van het Gemeentearchief en het Hembrug Museum: een foto van enkele medewerkers van de Artillerie Inrichting, die liggen te slapen op een stapel granaatlichamen (halffabrikaten). Via http://www.onsdna.nl/ga-zaanstad/ kunnen inwoners stemmen op het archiefstuk van het jaar.
Het Gemeentearchief Zaanstad bevindt zich in het stadhuis in Zaandam, bij binnenkomst in de publiekshal direct rechts.