Nieuw wegdek fietspad Krommenieër Woudpolder

Nieuws

KROMMENIE - Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) werkt aan een nieuw wegdek voor het fietspad op het dijkje in de Krommenieër Woudpolder tussen het Alkmaardermeer en de Markervaart. Het fietspad is nog niet helemaal klaar, maar fietsers kunnen er weer gebruik van maken.
De asfaltverharding van het smalle, karakteristieke fietspad was vooral aan de randen gescheurd. Dat gebeurde steeds vanwege belastingen in combinatie met de slappe ondergrond. Een onveilige situatie voor fietsers en veel extra werk voor de onderhoudsdienst. Daarom is besloten een oplossing voor het fietspad te bedenken met een nieuw soort duurzame betonplaten. De platen zijn 2,5 meter lang en zijn met kunststof deuvels aan elkaar gekoppeld. Het voordeel is dat de platen makkelijk meebewegen met de slappe ondergrond. Fietsers merken hier niets van en er is minder onderhoud nodig. Ook zijn de platen eenvoudig uit te lichten wanneer over een aantal jaar de kade wordt verbeterd. Na de werkzaamheden aan de kade worden de platen weer teruggelegd.
Het vinden van een nieuwe, structurelere oplossing en het aanleggen van het fietspad heeft even geduurd. Uit veiligheidsoverwegingen was het noodzakelijk het 'oude' fietspad tijdelijk af te sluiten. Het is onlangs weer geopend dankzij de nieuwe betonplaten. Omdat het inzetten van duurzame betonplaten een pilot is, monitort HHNK komende periode zorgvuldig hoe het met het fietspad gaat. De laatste betonplaten worden begin maart aangebracht. Het fietsverkeer wordt dan ter plaatse geregeld met verkeersregelaars. Het fietspad is nu zover gereed dat het weer volop gebruikt kan worden. Dit voorjaar zijn alle werkzaamheden volledig afgerond.