Maak je tuin groen op de Tuinenmarkt Saendelft

Nieuws
(Impressie: Duurzaan)
(Impressie: Duurzaan) rodi.nl

ZAANSTAD - Wil je professioneel persoonlijk advies voor je tuin? Kun je wat compost gebruiken? Wil je meer weten over vaste planten, leren hoe je een regenton installeert of gewoon lekker met je (klein)kind een zaadbom maken? Het kan allemaal zaterdag 26 mei van 10.00 tot 16.00 uur op 'Maak je tuin groen', de Tuinenmarkt tussen 10 en 16 uur in Winkelcentrum De Saen in Assendelft.

Wist je dat het goed is voor het klimaat om niet meer dan 40% van je tuin te verharden? Met meer groen in de tuin zijn we beter voorbereid op zowel nattere en warme perioden waar we mee te maken krijgen. Omdat de buien heviger zijn maar ook omdat we steeds meer tegels in tuinen leggen en het water moeilijker weg kan. Samen kunnen we de Zaanstreek vergroenen.
Op de tuinenmarkt helpen we je verder op weg. Rioleur Hans Grotenbreg geeft om 11.00 uur en 13.00 uur een inkijkje in extreme neerslag- en hitte-kaarten en schetst de voor- en nadelen van het klimaat van Bordeaux aan de Zaan. Ook leert Jos Koppen van gemeente Zaanstad bezoekers meer over klimaatbomen (12.00 uur en 14.00 uur) en vertelt Jeroen Buijs van het ZNMC over de natuurvriendelijke tuin (10.00 uur en 15.00 uur).

Win regenton

In filmpjes leggen we je uit hoe je eenvoudig een regenton aansluit of geveltuin aanlegt. Bij de kraam van Duurzaan kun je een regenton winnen. Bloemsierkunst Caron heeft mooie vaste planten in de aanbieding en Welkoop Wormerveer presenteert een makkelijke moestuin.
Gratis tuinadvies

Tijdens de Tuinenmarkt geven de Zaanse hoveniers Han Tuinman en Jeroen Mars (Mars hoveniers) je persoonlijk tuinadvies met tips over de indeling, groen in je tuin, vaste planten etcetera. Heb je hierin interesse? Elke heel en half uur kun je aanschuiven aan een picknicktafel op de Tuinenmarkt. Wil je zeker zijn van een plekje? Stuur dan een mail naar info@duurzaan.nl en geef aan of je in de ochtend of in de middag wilt komen. Maak vooraf een tekening van je tuin en neem die mee, liefst op schaal van 1:50 (1 meter is 2 cm).
Kinderactiviteiten

Verder kom je bij diverse kraampjes meer te weten over onder anderen het Zaans Natuur en Milieucentrum (zaadbommen maken), Imkervereniging Zaanstreek (Zoek de koningin!) en Groei & Bloei (leuke stekjes). Kinderen kunnen zich een regendruppel laten schminken, zaadbommen in elkaar knutselen of gewoon lekker kleuren.
De Tuinenmarkt is een initiatief van de gemeente Zaanstad in samenwerking met stichting Duurzaan en wordt gehouden bij Winkelcentrum De Saen aan Kaikhof 1 in Assendelft. Kijk voor meer informatie op Duurzaan.nl/klimaatverandering.