Basklarinet en orgel in Kogerkerk

Nieuws
Basklarinettist Jelte Althuis (links) en organist Henny Heikens (rechts). (Foto: Kogerkerk)
Basklarinettist Jelte Althuis (links) en organist Henny Heikens (rechts). (Foto: Kogerkerk) rodi.nl

KOOG AAN DE ZAAN - In de Kogerkerk, Koog aan de Zaan, geven basklarinettist Jelte Althuis en organist Henny Heikens zaterdag 1 september een avontuurlijk concert. Beide musici kennen elkaar sinds de tijd waarin ze docent waren bij FluXus in Zaandam. Ze begonnen hun samenwerking met het uitvoeren van een wereldpremière voor basklarinet en kerkorgel in het Orgelpark in Amsterdam.

Basklarinet en het kerkorgel zijn beide instrumenten die door lucht worden aangeblazen. Hun klank combineert daardoor goed. De basklarinettist Harry Sparnaay, die een aantal jaren in de Zaanstreek woonde, besefte dit ook en zorgde voor een aantal composities voor deze combinatie. Jelte Althuis, die inmiddels al twaalf jaar met zijn gezin in de Zaanstreek woont, en Henny Heikens zetten deze traditie voort. Dat doen ze met het door de componist Ron Ford speciaal voor hen geschreven werk Slangenkuil. Daarnaast is er muziek van F. Mendelssohn, J.S. Bach, Cesar Franck en een jazzfeature van Billie Holiday.
Het concert, dat georganiseerd wordt door de Stichting Vrienden van de Kogerkerk, begint om 16.00 uur. De toegang is vrij. De Kogerkerk bevindt zich op Kerkstraat 14 in Koog aan de Zaan.