Actie ‘van een leien dakje’ voor renovatie kerktorenspits

Nieuws
De bekleding van de torenspits heeft z'n beste tijd gehad.
De bekleding van de torenspits heeft z'n beste tijd gehad. (Foto: Dirk Karten)

ZAANDIJK – Je kunt het vanaf de straat al zien: de dakbedekking van de kerktorenspits heeft echt z’n beste tijd gehad. De gaten zijn er al in gevallen. Het lekt nog net niet, maar veel meer moet er niet gebeuren of het regent net zo hard in het gebouw als daarbuiten. Daarom heeft het College van Kerkrentmeesters de actie ‘Van een leien dakje’ opgezet.

“Er zijn al delen van de singles van het dak afgewaaid tijdens een storm. De bol op de spits waar de weerhaan op staat is ook gescheurd en moet gerepareerd/vervangen en er moet worden geschilderd. Een totale kostenpost van zo’n 37.000 euro. Om geld bijeen te krijgen voor de broodnodige renovatie zijn we een sponsoractie begonnen om de leien - die de bitumen singles moeten vervangen – te kunnen kopen. Er zijn zo’n 2000 leien nodig, tezamen goed voor een uitgave van 10.000 euro. Voor slechts 5 euro kun je een lei sponsoren waarbij je je naam – of een boodschap voor in de toekomst – erop kunt (laten) zetten”, licht Henk Kooi toe.

Er komen zo’n 2000 leien in totaal op het dak te liggen. Je kunt tijdens het jubileumweekend aangeven een lei te willen sponsoren en dat aangeven op de lijst in de kerk. Een mailtje sturen naar scriba.deontmoetingzaandijk@gmail.com kan ook.