Herplaatsing aangetast deel tunnelkunstwerk Pixelpoort begonnen

Nieuws
Aan de hand van een tekening met kleurcodes zet tegelzetter Nick Lindenaar het eerste vierkant tegel de muur. Uiteraard waterpas!
Aan de hand van een tekening met kleurcodes zet tegelzetter Nick Lindenaar het eerste vierkant tegel de muur. Uiteraard waterpas! (Foto: Dirk Karten)

ZAANDAM – “We zijn vandaag net begonnen, maar wanneer het klaar is, geen idee. Zolang het droog blijft, kunnen we doorgaan”, zegt Rick Lindenaar van het tegelzetbedrijf TGL uit Wormer. Met het zetten van het eerste vierkant is een start gemaakt met het herplaatsen van kunstwerk Pixelpoort, te zien op de wand van de fiets- en looptunnel tussen de Hempont en het centrum van Zaandam.

‘Zolang het droog blijft, kunnen we doorgaan’

De kleurige wand is een ontwerp van Reinder Bakker, Eric Klarenbeek, Hester van Dijk en Maartje Dros. Op de wanden zijn Pixel-mozaïeken van molens, bloemen, multiculturele samenleving, de traditionele Zaanse houtbouw, oude en nieuwe industrie, de haven en het polderlandschap te zien.

10 x 10 cm tegels

Een paar jaar geleden bleek echter dat een deel van het kunstwerk – dat bestaat uit 10 x 10 cm grote tegeltjes - langzaam maar zeker van de muur viel. Besloten werd het deel dat ernstig in verval was geraakt totaal van de wand af te halen en de muur opnieuw glad te maken.

Secuur klusje

Gewapend met een tekening waarop de kleurcodes van de tegels staat, is nu een begin gemaakt met de herplaatsing. “Daar liggen de genummerde dozen met de tegelkleuren”, wijst Rick naar de eerste voorraad die hij en zijn collega moeten plaatsen. Een secuur klusje want elke tegel moet op de juiste plek worden herplaatst. Het uiteindelijke kunstwerk is 280 meter lang.

Bij de opzet van het kunstwerk werd een palet van veertien kleuren ingezet. Elke tegel zou één pixel vormen in de uiteindelijke afbeelding. Bij het ontwerp werd aan de buurtbewoners gevraagd een pixel-afbeelding te tekenen. Daar deden meer dan 800 mensen aan mee. Het resultaat werd in 2010 onthuld.

Eerste deel van het gezicht is al klaar.
De eerste voorraad tegels ligt te wachten om geplaatst te worden.