Het Juridisch Loket

De taak van bewindvoerder

Nieuws
Een bewindvoerder wordt door de kantonrechter benoemd.
Een bewindvoerder wordt door de kantonrechter benoemd. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK - Kees heeft een bewindvoerder omdat hij schulden heeft. De bewindvoerder betaalt elke maand Kees zijn huur, energiekosten en andere rekeningen. Hij krijgt zelf elke week € 50,00 om boodschappen te doen. Kees ontvangt geen overzichten van de bewindvoerder van zijn inkomsten en uitgaven. Hij vraagt zich af of dit mag. 

Een bewindvoerder wordt door de kantonrechter benoemd. Dit kan een professionele bewindvoerder zijn maar ook een familielid. De bewindvoerder helpt Kees om zijn geldzaken weer op orde te krijgen.  

In de wet staat wanneer een bewindvoerder kan worden benoemd: als een meerderjarige door geestelijke of lichamelijke problemen zijn geldzaken niet goed kan regelen of als een meerderjarige veel schulden heeft.  

Sinds 1 januari 2021 bepaalt de kantonrechter een einddatum voor het bewind als iemand veel schulden heeft. Als geestelijke of lichamelijke problemen de reden zijn voor het bewind, kan het bewind ook voor onbepaalde tijd worden uitgesproken.  

Taken bewindvoerder 

De bewindvoerder heeft verschillende taken. Zo opent de bewindvoerder een bankrekening voor Kees. Dit wordt de “beheerrekening” genoemd. Op een aparte rekening wordt wekelijks het leefgeld gestort. Een professionele bewindvoerder moet aan extra eisen voldoen. De bewindvoerder moet Kees elke maand een overzicht sturen van de beheerrekening als er veranderingen zijn. Denk aan bijschrijvingen of afschrijvingen. Dit hoeft alleen niet als Kees de overzichten niet begrijpt of als Kees dit niet wil. 

Heb je ook een vraag over beschermingsbewind of een andere vraag voor het Juridisch Loket? Mail dan naar redactiezaan@rodi.nl en wellicht krijg je antwoord in deze rubriek. Meer weten? Het Juridisch Loket: eerste hulp bij juridische vragen. De Zaanse vestiging aan het Rustenburg 105 heeft iedere maandag en dinsdag inloopspreekuur van 14.00 tot 16.00 uur en donderdag van 09.00 tot 12.00 uur. Zie ook www.juridischloket.nl of bel op werkdagen tussen 9.00-17.00 uur met het nieuwe gratis telefoonnummer 0800-8020.