Wie helpt kinderen Groep 8 van school De Pionier bij hun deelname aan RC Cup?

Nieuws
Het RC team van De Pionier. Bovenste rij v.l.n.r. Sebas, Thijs, juf Chiara en Romaissae, zittend Naomi en Fianna.
Het RC team van De Pionier. Bovenste rij v.l.n.r. Sebas, Thijs, juf Chiara en Romaissae, zittend Naomi en Fianna. (Foto: Dirk Karten)

WORMERVEER – “Aanpassingen aan de raceauto? Daar kunnen we beter niets over zeggen. Het kan teams van andere scholen op ideeën brengen… Ze merken op de dag van de races wel hoe hard onze auto kan rijden en wat wij eraan hebben gedaan”, zeggen Fianna (11), Sebas (12), Romaissae (11), Thijs (12) en Naomi (11) geheimzinnig. Samen met Nica (12) vormen de kinderen van groep acht van basisschool De Pionier uit Wormerveer het team dat meedoet met de RC-Cup. De race met radiografisch bestuurbare auto’s tegen teams van andere Zaanse basisscholen. 

De racedag vindt op 7 juli plaats op een speciaal circuit in Heemstede. De scholieren hebben echter hulp nodig en zochten contact met de redactie van Nieuwsblad Zaanstad om hun vraag bekendheid te geven: wie steunt het RC team van De Pionier? Sponsors gezocht!

‘Onze raceauto is al twee keer over de kop gevlogen’

“We hebben nu 686,40 euro in de kas, maar daar redden we het niet mee”, stelt Naomi die de financiën onder haar hoede heeft. “Nee, want we moeten nog een extra accu voor de raceauto kopen. We hebben er nu twee, maar er zijn drie rondes. Voor elke ronde heb je een volle accu nodig”, zegt teamleider Thijs. “En vergeet niet de kosten die we moeten maken om T-shirts voor onze hele klas te kopen en laten bedrukken”, vult Fianna aan. ”En natuurlijk ook heel belangrijk: een bus regelen die onze klas op 7 juli naar Heemstede brengt. Dat kost alleen al zo’n 500 euro”, meent Romaissae die ook de PR voor haar rekening neemt.


De kap van de raceauto is nog vrij voor het vermelden van sponsors. De wielen zijn al gesponsord door de firma Hexapole Automatisering uit Beverwijk. Welk Zaans bedrijf helpt de schoolkinderen als sponsor?

Pimpen en schilderen

Het RC team mag dan spreekbuis zijn voor het artikel, de hele klas doet en denkt mee met het project. “Ze zijn zo enthousiast dat er tot ver na schooltijd wordt doorgewerkt”, zegt juf Chiara tevreden. Het team kreeg van de organisatie de circa 70 cm grote raceauto met losse onderdelen aangeleverd. Ze moeten er zelf voor zorgen dat hij rijdt zoals zij willen, ermee leren racen (‘dat is wel even wennen, hij is al twee keer over de kop gevlogen’), technisch pimpen om meer punten te krijgen bij de beoordeling en de kap beschilderen in de teamkleuren.

Extra punten

“Ik heb onder het chassis led-strips gemonteerd die meerdere kleuren laten zien”, zegt Thijs trots. Hij is ook de technicus in het team. Met de soldeerbout werden de ledstrips aan elkaar gemaakt en kunstig aan de accu verbonden. Hoe meer technische gimmicks er aan de auto te zien zijn, hoe meer punten.


Schets van hoe de kap op de raceauto er uit moet gaan zien.

“Want los van het winnen van de races zelf krijgen we punten voor de extra’s die we hebben gedaan. Een oproep in de krant hoort daarbij. Maar ook of het ons lukt de hele klas – zo’n dertig kinderen groot - in een T-shirt met ons teamontwerp mee te nemen naar de races”, vult Fianna aan.

‘Juf eigenlijk niet nodig’

Juf Chiara is vol bewondering over de inzet van de scholieren. “Ze leren zo op een heel andere manier zaken als rekenen en taal. Zo moest er natuurlijk een persbericht gemaakt. Heel knap vind ik dat ze ook hebben gebeld met de redactie in plaats van een mailtje of appje gestuurd. Ik ben nu wel aanwezig bij het interview, maar eigenlijk hebben ze mij helemaal niet nodig om het verhaal te vertellen en dingen te regelen.”

Samenwerking

“Eigenlijk draait dit hele project om samenwerking”, stelt Romaissae die op de racedag zelf ook een rol speelt in de kinderjury. “Het samen problemen oplossen, leuke dingen bedenken, ontwerpen maken en de lol die we daarbij hebben is eigenlijk al onze hoofdprijs.” De teamleden knikken instemmend. “Nou,… het is natuurlijk nog mooier als we winnen!”, voegt Sebas toe.

Sponsors gezocht

En hoe groot schatten ze hun kansen in? Zelfverzekerd meent het team “heel groot!”

Ze doen er ook alles aan om zoveel mogelijk punten te verzamelen. Alles wordt tot in detail doorgenomen. Van de presentatie op 29 juni van het team door Naomi en Thijs en de uitleg aan de jury wat er is gedaan, hoe de samenwerking verliep en het ontwerp is geworden tot trainen om de raceauto zonder brokken te maken tot 50 km/uur over de finish te laten scheuren. Toch hangt het ook af van de hoofdvraag in dit artikel: hulp van sponsors.

Reclame als tegenprestatie

Daarom deze prangende vraag: welke Zaans bedrijf draagt het RC team van De Pionier een warm hart toe en wil meehelpen? Het gaat niet om duizenden euro’s. Een accu voor de radiografisch bestuurbare auto kost nog geen negen tientjes om wat te noemen. Welk bedrijf sponsort de circa dertig petjes of andere accessoires met logo? En is er een touringcarbedrijf die op 7 juli de kinderen naar Heemstede kan brengen en ophalen? Natuurlijk komt dan de bedrijfsnaam op de radiografisch bestuurbare auto. Maar ook in 70.000 kranten en op de socials van Nieuwblad Zaanstad.

Sponsors kunnen reageren naar: pionierrccup@outlook.com Of telefonisch naar 06 – 4450 1187 (Thijs). Sponsors die vragen hebben over hoe we als redactie dit project volgen en de naamsvermelding in de krant kunnen mailen naar redactiezaan@rodi.nl Namens de kinderen uit Groep 8 van basisschool De Pionier heel hartelijk bedankt!

De kap van de raceauto is nog vrij voor het vermelden van sponsors. De wielen zijn al gesponsord door de firma Hexapole Automatisering uit Beverwijk. Welk Zaans bedrijf helpt de schoolkinderen als sponsor?
Schets van hoe de kap op de raceauto er uit moet gaan zien.