Open huis gerenoveerde Zaanse arbeidershuisjes aan Westzijde

Nieuws
 Werken aan de dakkapellen binnen de tentconstructie
Werken aan de dakkapellen binnen de tentconstructie (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM – Stadsherstel Amsterdam laat weten dat het werk aan de vier Zaanse huisjes aan de Westzijde (tegenover het nieuwe appartementencomplex De Industrieel) zo goed als klaar is. Voordat de nieuwe bewoners erin trekken wordt er op 29 juni een open huis gehouden.

De vervallen huisjes behouden was een uitdaging. “Er werd over gezegd ‘geef ze toch het laatste zetje’ maar de restauratie werd een echte Stadshersteluitdaging om het rijtje 19e-eeuwse arbeidershuisjes te houden’ , licht Stadsherstel toe.

‘We hebben onze tanden erin gezet, ons door houtrot en verval heen geploeterd’

De huisjes kwamen in 2021 in hun eigendom. Bij de sloopwerkzaamheden in voorbereiding op de restauratie bleken de huisjes in nog slechtere staat dan bij de eerste verkenning in 2017. Het verval was bijna gekomen tot een onomkeerbaar punt. Bijna…

‘We hebben onze tanden erin gezet, ons door houtrot en verval heen geploeterd, het hele rijtje gelift en de huisjes daarna binnen een grote tentconstructie weer klaargemaakt voor hun terugkeer op de woningmarkt.’

Aanpassingen

Hierbij zijn ze aangepast aan de huidige tijd met een uitbouw aan de (niet-monumentale) achterzijde. De woningen zijn geïsoleerd, verduurzaamd en van het gas af. (‘grappig idee dat de arbeidershuisjes van de gasfabriek nu gasloos zijn’, aldus Ruth van der Puijl, projectleider Stadsherstel.)

Waar de woonkamers een meer eigentijdse afwerking hebben, is in de halletjes de sfeer van weleer teruggebracht: de houten schrootjes daar komen overeen met die uit de bouwtijd, eind 19e eeuw. Het glas-in-lood uit de jaren dertig is behouden en het rijtje staat weer strak in de verf: in de oude (Zaans) groene kleur. Veel aandacht is besteed aan de afwerking en detaillering van de kenmerkende dakkapellen.

Verzetskrantjes achter schoorsteen

De restauratie was natuurlijk niet alleen maar ellende en tegenslag. Toen de meest kritieke momenten – zoals het vijzelen – goed doorstaan waren en de woningen weer steeds meer vorm begonnen te krijgen gaf dat veel voldoening. Ook bracht het een verrassende vondst: achter een schoorsteen was een stapeltje verzetskrantjes verstopt. Deze krantjes krijgen een nieuw thuis op de plek waar ze horen: het gemeentearchief van Zaanstad.

Open Huis

Momenteel legt Stadsherstel de laatste hand aan de restauratie. Het resultaat van al het harde werken laten ze graag zien. Geïnteresseerden zijn van harte welkom op het open huis op donderdag 29 juni. De bouwhekken gaan open om 16.00 uur. Aanmelden is niet nodig.

Het vijzelen van de huizenrij in 2022.