Van Beeldentuin naar Domineestuin - Wandeling door Zaandijk

Nieuws
De Beeldentuin in Zaandijk. (Foto Wietske van Soest)
De Beeldentuin in Zaandijk. (Foto Wietske van Soest) rodi.nl

ZAANDIJK - Belangstellenden kunnen zondagmiddag 4 november vanuit het Honig Breethuis in Zaandijk onder leiding van een gids een wandeling maken langs een deel van het Zaans cultureel erfgoed. De gids neemt de wandelaars mee op een wandeling van ongeveer anderhalf uur langs en rondom de Lagedijk in Zaandijk.
Tijdens de wandeling komen deelnemers langs de Beeldentuin, de 'overtuin' van de vroegere woning van de Zaandijkse koopman Claes Adriaansz. Honig, later het gemeentehuis. Wie de eerste eigenaar van de beelden was en hoe ze in Zaandijk terechtkwamen, vertelt de gids tijdens de wandeling. De wandeling voert verder door de Gortershoek, genoemd naar een gortmolen die hier ooit stond. Aan de dijk woonden veel voorname Zaanse fabrikanten. Tot hen behoorden naast olieslagers en houthandelaren ook papierproducenten. Zo waren de voormalige bewoners van het Honig Breethuis, de families Honig en Breet, actief in het papierbedrijf.
Via het oudste pandje op de dijk en de Zaandijker sluis uit 1610 lopen de wandelaars richting Domineestuin, een intiem buurtje met oude en nieuwgebouwde houten huizen in Zaanse stijl. Onderweg nemen de deelnemers een kijkje in de gerestaureerde Zaandijkerkerk. Daarin is door Stadsherstel een project met tien appartementen gerealiseerd.
De tocht gaat terug naar het Honig Breethuis. Daar worden de wandelaars in de Zaankamer gastvrij ontvangen met een kopje koffie of thee. Ook kunnen ze het museum, de expositie Leerzaame prentjes, schoolprenten van 't Nut en de vaste presentatie over het papierbedrijf van de families Honig en Breet bezichtigen. De toegangsprijzen, inclusief entree en een kopje thee of koffie en een versnapering, bedragen: 10 euro voor een volwassene, 6 euro voor museumkaarthouders en leden van Honig Breethuis. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen gratis naar binnen. De wandeling start om 13.30 uur op Lagedijk 80 in Zaandijk.