'Had mijn allereerste openbare optreden in Zaantheater' - Juvat Westendorp danst in Zaantheater-jubileumvoorstelli

Nieuws
Juvat Westendorp is voor één keer helemaal terug op de dansvloer. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media)
Juvat Westendorp is voor één keer helemaal terug op de dansvloer. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media) rodi.nl


ZAANDAM - Juvat Westendorp danste in 2011 in het RTL tv-programma So You Think You Can Dance en haalde de halve finale. De Zaandammer werd prompt gevraagd om de hoofdrol te spelen in de interactieve BNN-serie Who's In, Who's Out. Dit lanceerde zijn acteercarrière, waardoor hij minder tijd voor dansen kreeg. Sterker nog, Juvat (29) is nu vooral acteur en choreograaf. Daarom is het des te bijzonderder dat hij in december zijn danskostuum weer aantrekt. Het is dan ook voor een speciale gelegenheid: de jubileumvoorstelling De Notenkraker van het Zaantheater, half december. Het is ook nog eens de plek waar Juvat zijn allereerste openbare optreden deed.
door Daan Ruijter
Juvat toonde direct zijn enthousiasme toen hij gevraagd werd voor De Notenkraker. "Ik ben een jaar geleden benaderd door programmeur Kim Muller van het Zaantheater. Ze vroeg of ik interesse had om mee te doen. Natuurlijk had ik dat. Het is een grote eer, te gek! Ik kom al jaren in het Zaantheater. Als ik hier mijn steentje aan kan bijdragen, doe ik dat natuurlijk. Ik heb er veel zin in. Het theater is een van de mooiste plekken om op te treden!"
Dat hij de planken van het Zaantheater betreedt, maakt het voor Juvat extra speciaal. Met een paar vrienden schreef Juvat zich er als vijftienjarige in voor een talentenjacht. De Zaandammer was net een half jaar bezig met breakdance. "Ik had mijn allereerste openbare optreden in het Zaantheater. Dat gaf me zo'n enorme kick dat ik supergemotiveerd was om erin verder te gaan. Het was net alsof ik in de Super Bowl stond, voelde me echt een koning te rijk. Ik realiseerde me op dat moment ook dat je ermee kon optreden. Je krijgt echt een drive en energie. Er komt heel veel aandacht op je af. Dat is spannend en ik krijg daar een euforisch gevoel van", aldus de autodidactische danser, die eigenlijk nooit echt een dansopleiding volgde.

Acteertalent

Na zijn halve finale in So You Think You Can Dance werd Juvat prompt gevraagd om de hoofdrol te spelen in de interactieve BNN-serie Who's In, Who's Out. Hij ontdekte dat hij ook talent voor acteren had. De geboren Osdorper, die op zijn vierde naar de Zaanstreek verhuisde, kwam steeds vaker in beeld voor acteerwerk. Hij deed cursussen en maakte, zoals hij dat zelf zegt, kilometers. Hij richtte zich zodoende op zijn acteercarrière en in het dansen ging hij zich meer en meer bezighouden met choreografie. Juvat startte zijn eigen dansschool Juvat Dance Academy en had zo eigenlijk geen tijd meer om zelf te dansen. Niet dat Juvat het 'dansvirus' kwijt is. Als er een foto moet worden gemaakt, zoekt Juvat naar een geschikte ruimte in zijn dansschool. Als hij ziet dat er gedanst wordt, gaat hij in de deuropening staan en danst even vrolijk mee.
Voor zijn rol in De Notenkraker is Juvat voor één keer helemaal terug. "Hiervoor moet ik wel even mijn best gaan doen!" De Notenkraker is een voorstelling met een komische noot, gebaseerd op het beroemde ballet van Tsjaikovski. De Zaanse versie is net even anders, met ook veel andere Zaanse spelers… Het is Kerstavond en een groots feest is gaande, compleet met kerstboom en cadeaus. Clara krijgt een wel heel vreemd cadeau van haar charmante, maar vileine oom Drosselmeijer: een notenkraker. 's Nachts komt de notenkraker plots tot leven en gaat samen met de tinnen soldaatjes de strijd aan tegen de gemene Muizenkoning en zijn muizen. Wat volgt, is een wervelende tocht door de Zaanse nacht met Clara, haar Notenkrakerprins en die wonderlijke oom. Zij ontmoeten Spanjaarden, Chinezen, Russen en Arabieren. Aanwezigen horen de beroemde Spaanse dans, Russische dans, de Bloemenwals en meer muziek.
Muizenkoning

Juvat zal zich opnieuw een koning te rijk voelen, want hij speelt de Muizenkoning. "Ik heb allemaal muisjes om me heen, oftewel mijn eigen leerlingen. Optreden is altijd een mooie ervaring voor ze. Ik heb twee casts gemaakt, omdat ze niet in alle zes voorstellingen kunnen spelen. De muizen gaan vechten tegen de soldaatjes. Dat is goed in dans uit te beelden, alleen bijvoorbeeld al door de kostuums. Er komt ook een één op één gevecht met de Muizenkoning, eveneens in dans. De choreografie moet nog gemaakt worden, maar er komt zeker breakdance, moderne dans en hiphop in voor. Mijn artistiek leider Stefanie Christopher begeleidt de leerlingen en maakt het geraamte van de choreografie. Ik heb het nu nog even druk, maar over een paar weken ga ik er ook vol in en kunnen we eventueel nog wat aanpassen. Het doel is om zowel een groepschoreografie als individuele choreografieën te maken. Zo kunnen de leerlingen allemaal even zichzelf laten zien." Juvat speelt zelf in een bijrol ook de Spaanse koning José.
Twee maanden geleden was er een openbare scriptlezing van de voorstelling. Daar was Juvat ook bij. "Ik heb me rotgelachen toen ik het script las!" De Notenkraker is dinsdag 11 tot en met zondag 16 december in het Zaantheater te bewonderen. Meer informatie via www.zaantheater.nl.

Juvat Westendorp is voor één keer helemaal terug op de dansvloer. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media)