‘De Pelikaan leeft en bruist aan alle kanten’

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Dirk Karten)

KROMMENIE – “Geeft het feit aan dat er wekelijks zo’n duizend mensen bij ons binnenstappen genoeg de behoefte van dit buurtcentrum aan? We gaan dan wel ons veertigjarig jubileum vieren, maar hoe de toekomst voor De Pelikaan eruit gaat zien weten we niet. Er komen heel spannende maanden aan”, zegt voorzitter Kees van den Berg.

Buurtcentrum viert op 16 september 40-jarig jubileum

Het buurtcentrum aan de Kervelstraat 185A mag dan zaterdag 16 september groots uitpakken met een aantrekkelijk feestprogramma, de langste tijd op die locatie zit erop. Want één ding is zeker: ze moeten daar weg. Maar wanneer en wat komt er voor terug?

Spannende tijd voor buurtcentrum: wel of geen samenwerking met geplande cultuurzaal?

“Voordat je gaat interviewen gaan we eerst even een zaal verderop. Daar hebben net de begeleiders van het huttendorp ontbeten en hun plannen doorgenomen”, vertelt de voorzitter. Daar komen we ook ‘het’ gezicht van De Pelikaan tegen, beheerster Annie Groot. Het bestuur is uitermate blij met haar als enige betaalde vakkracht.

‘Gratis man’

“Een wijkcentrum in deze omvang voor zo’n 17.000 bewoners in een gebied als Krommenie, Wormerveer en Assendelft en met alle activiteiten die er zijn, kun je niet alleen op vrijwilligers laten draaien. Met Annie hebben we bovendien haar partner Theo Mullenders erbij gekregen. Een ‘gratis man’ cadeau. Wij prijzen ons gelukkig met dit beheerdersechtpaar. Onmisbaar voor goed functioneren van De Pelikaan.”


Kom je ook een ritje maken in de Formule 1 simulator?

Activiteiten

De toekomst van het wijkcentrum hangt nauw samen met wat de gemeenteraad dit najaar gaat beslissen over de cultuurzaal aan het Durghorstplantsoen. Om alle activiteiten die zich nu afspelen in De Pelikaan door te kunnen laten gaan, zijn er gewoon de nodige zalen nodig. Zo schuiven er zomaar zo’n tachtig kaartfans aan als de bridgekaarten op tafel komen om een voorbeeld te noemen.

Seniorenclubs als de KBO en de Senioren Vereniging Krommenie zijn vaste klanten. Er wordt yoga gegeven, de Fluxus biedt er de nodige muzikale creativiteit aan, er kan worden geschaakt, gezongen, gegeten in het eetcafé, je kunt er haken en breien, taalcursussen volgen, theatervoorstellingen voor kinderen bezoeken, kortom, teveel om op te noemen.

Bij De Pelikaan kun je bovendien zalen huren. Zo is eerstelijns diagnostisch centrum SALT op weekdagen in de ochtend geopend voor mensen die bloed moeten laten prikken.


In het ‘Gooi en Smijtcircus’ kunnen kinderen zelf circusacts kunnen leren of een schilderij kunnen maken in het paintball atelier.  

Hutje mudjevol

“De Pelikaan zit nu hutje mudjevol. De grote zaal is soms nu al te klein. Het is met negen zalen al goochelen met de ruimte en soms letterlijk sjouwen met de spullen als de opkomst groter is dan gedacht. Laat staan als we terug moeten in oppervlak. In dit pand uit 1983 hebben we 800 vierkante meter tot onze beschikking. Bij de plannen die hebben gezien gaan we terug naar 600 vierkante meter bruto oppervlak. Te weinig. Maar als we de ruimte van de geplande cultuurzaal erbij trekken, komen we uit op zo’n 740 vierkante meter. Dat zou net genoeg moeten zijn”, stelt Kees van den Berg.

Enige buurtcentrum

De Pelikaan is in middels het enige buurtcentrum in Krommenie. Naast bewoners uit Krommenie weten ook veel Zaankanters uit Saen/Assendelft de weg naar de Kervelstraat te vinden. Het sociale aspect zoals elkaar ontmoeten wordt door de bezoekers gewaardeerd en belangrijk gevonden. En dan te bedenken dat De Pelikaan draait op een vrijwillig bestuur van vier mensen en een harde kern van vrijwilligers van slechts twaalf mensen. Het bestuur bestaat uit voorzitter annex penningmeester Kees, Nora Zwagerman (activiteiten), Hanny Lucas en Sandra Muhlhaus (secretaris).


Een schilderij maken met een paintballpistool...

‘Sociaal werk is echt een beroep’

Kees van den Berg: “De Pelikaan leeft en bruist aan alle kanten. Gelukkig hebben we ook een schil van vrijwilligers die incidenteel bijspringen. Een feit is dat we steeds langer moeten doorwerken. Zelf ben ik vrijwillig voorzitter, maar ook beroepschauffeur die tot z’n 67e moet doorwerken. Ik heb zelf een achtergrond uit het Welzijnswerk en kan echt zeggen; sociaal werk is echt een beroep. Willen we als buurtcentrum groot blijven- en dat moet omdat er de vraag er doodgewoon is – dat heb je geld nodig om beroepskrachten als Annie in te kunnen huren.”

Tegelijk maakt langer doorwerken ook het vinden van vrijwilligers lastiger. Zo wordt er nog een assistent beheerder gezocht.

Jubileumfeest met reünie

Zaterdag 16 september is hét moment waarop De Pelikaan bruist als nooit tevoren. Jong en ouder is welkom vanaf 13.00 uur binnen te stappen. Na de opening door het Premier Drumcorps is er voor de kinderen in de middag van alles te beleven. Zoals het ‘Gooi en Smijtcircus’ waarin kinderen zelf circusacts kunnen leren of een schilderij kunnen maken in het paintball atelier. Of voel je even Max Verstappen achter het stuur van de Formule 1 simulator. De Speel-O-Theek heeft een springkussen, je kunt je laten schminken en kennismaken met speel-o-theek het Spelikaantje.

Om 19.30 uur begint de jubileumreceptie annex reünie voor gebruikers van het buurtcentrum, relaties, bestaande en oud-medewerkers. Tot circa 21.30 uur is iedereen welkom om herinneringen op te halen en nieuwe contacten te leggen. Voor de vrolijke ‘getekende noot’ zorgt een karikaturist.

Formule 1 racesimulator

“We hopen ook Zaankanters die ons nog niet wisten te vinden op 16 september te mogen begroeten. We pakken bewust groot uit met bijvoorbeeld de Formule 1 racesimulator om jonge gezinnen kennis te laten maken met De Pelikaan. Ook de gemeente en wethouders zijn uitgenodigd om nog eens te laten zien dat er behoefte is aan De Pelikaan. We staan voor belangrijke beslissingen. We hebben de ambitie groot te blijven en te groeien. Daarom hopen we spoedig een antwoord te krijgen of de combinatie cultuurzaal en wijkcentrum door gaat”, besluit de voorzitter.

Reactie gemeente

Op de vraag naar de status van de cultuurzaal gaf de gemeente deze reactie: “De haalbaarheid van het project wordt op dit moment nog onderzocht. Het vereist een zorgvuldige afweging om tot een besluit te komen.”  

Zie voor het feestprogramma en de lopende activiteiten https://buurtcentrumdepelikaan.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding