Koffie-uurtje als ‘sociaal smeermiddel’ in buurtcentrum De Vuister

Nieuws
"Er zijn hier heuse vriendschappen ontstaan bij een kopje koffie of thee. We hebben altijd wel wat te vertellen en delen”, zeggen de dertien dames en één heer van de ‘Koffiegroep’ in buurtcentrum De Vuister uitnodigend. (Foto: Dirk Karten)

KOOG AAN DE ZAAN – “Waarom zou je naar onze koffiegroep komen? Waarom niet kun je beter vragen. Stap over die drempel als je alleen bent. Kom gewoon binnen en maak kennis. Er zijn hier heuse vriendschappen ontstaan bij een kopje koffie of thee. We hebben altijd wel wat te vertellen en delen”, zeggen de dertien dames en één heer van de ‘Koffiegroep’ in buurtcentrum De Vuister, Molenwerf 44, uitnodigend.

‘Stap over die drempel als je alleen bent en maak kennis’

In het kader van de Week van de Ontmoeting (zie ook artikel elders op deze website) dronken we een kopje koffie mee met de bezoekers van de koffiegroep en noteerden hun ervaringen.

Ook al wordt er op de woensdagmorgen tussen 10.30 en 12.00 uur heel wat ‘afgeklept’ bij een kop lekkere koffie/thee, er wordt met grote stelligheid gezegd; ‘het mag dan heel gezellig zijn, we zijn geen kletsgroep die alleen maar roddelt. We steunen elkaar ook buiten deze koffieochtend als er moeilijke tijden zijn. We zijn geen ‘Zaanse zeuren.” Dat kan de verslaggever beamen. De sfeer in de groep is vrolijk, open en amicaal.

Lef vinden

Het buurthuis is voor de groep een prima plek om het alleen-zijn te doorbreken en verbinding te zoeken met wijkbewoners. Uit vele monden is te horen dat de dames hun mannen hebben verloren. Dat vraagt ook om het lef te vinden voortaan alleen op stap te gaan. Dat er een drempel kan zijn is ook te horen in de reacties.

Stoute schoenen

Eenzaamheid komt in Nederland regelmatig voor en is een groot maatschappelijk probleem. In 2022 gaf 49% van de volwassen bevolking (18 jaar en ouder) aan eenzaam te zijn. (cijfers RIVM). Toch hebben Mieke, Hittie, Bep, Ria, Wil, Martha, Hilda, Belia, Dick, Ria, Hannie, Dora, Annie en Paula de stoute schoenen aangetrokken om naar de koffiegroep te komen. De groep telt in totaal twintig deelnemers, waaronder drie mannen.

Opzet

“De groep is in 2010 opgezet door Joke de Lange. Nu is Lenie Bosch het vaste aanspreekpunt”, vertelt Hittie. “Eerst betaalde Evean de huur van de ruimte. Maar na een half jaar vonden ze het al te duur. Nu is het opgelost door naast de 1,10 euro voor de koffie ook 1,- euro extra te rekenen aan wie komt.”

Vertrouwensband

“Inmiddels is er een goede onderlinge vertrouwensband ontstaan. We zijn allemaal alleen. Kijk, je moet je wel openstellen”, vult Dora aan. Dat ze als oudste deelneemster (91 ½ jaar) net is hersteld van een val met de fiets belet haar niet rond te gaan met een trommel vol zelfgemaakte (lekkere !) koeken. Marja blijkt de jongste te zijn met 76 lentes. Dick is de enige man in het gezelschap. Hoe is hij bij de groep gekomen?

“Ik had het erover gelezen in de krant. Ik had de keuze om alleen thuis blijven zitten of eens te gaan kijken”, zegt Dick. “Hij is hier voor de vrouwtjes hoor“, pareert Mieke lachend. Het ‘slachtoffer’ houdt zich met een glimlach verder op de vlakte.

Gelijkgestemden

In de koffiegroep blijkt het toch makkelijker contacten leggen dan in je eigen straat. “In de wijk Westerkoog wonen ook jonge gezinnen. Man en vrouw werken vaak overdag en hebben hun eigen leven. Hier ontmoet je gelijkgestemden”, zijn wat reacties.

De leden mogen dan een jaartje meer op de levensteller hebben, de kwinkslagen rollen ook over tafel. Een ding hebben ze hoog in het vaandel staan: ze weten wat het is om alleen ergens heen te moeten gaan en hoe gevoelig dingen kunnen liggen als je ergens nieuw binnenstapt.

“Zo hebben we hier geen vaste plaatsen. De eerste keer dat ik alleen naar een eetgroep ging en aan wilde schuiven, kreeg ik te horen ‘deze stoel is bezet’. Dit soort opmerkingen doen op zo’n moment zeer waardoor je gelijk kan afhaken”, vertelt een ander.

Sociale aspect

Elkaar ook buiten de koffiegroep ontmoeten, als je elkaar tegenkomt bij het winkelen even een praatje maken, een ansichtkaartje op je verjaardag of bij ziekte en zeerte; het sociale aspect bij de groep is groot. En wordt bijzonder gewaardeerd. Zelf zo dat de groep - met dank aan het Sociaalwijkteam - in de zomervakantie samen kwam bij kinderdagverblijf Leentje toen het buurthuis gesloten was.

Heeft de groep nog boodschap voor degenen die dit lezen en de drempel toch nog te hoog vinden? “Gewoon komen! De koffie is heerlijk en het is erg gezellig!”

Aanjaagteam

“En anders bestaat de voor de groep Levenskunst de mogelijkheid ook dat we je op komen halen. Dat doen we één keer”, zegt Agaath Vermast, coördinator/opleider van de groep Levenskunst. Zij is aanwezig bij de Koffiegroep als lid van het aanjaagteam Ouder worden in je eigen Wijk.

Samen met Akkelien Canrinus van de stichting SMD/Zaankanters voor Elkaar en Janny van Tuijl , voorzitter van buurtcentrum De Vuister, zetten de teamleden zich in om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden. Lees in het artikel elders in deze krant hun aanpak en de activiteiten in het kader van de Week van de Ontmoeting.