Bouw Zaanbrug bereikt letterlijk hoogste punt

Nieuws
De stalen hameitorens vormen de draagconstructie die het mogelijk maakt om de brug te openen en sluiten voor scheepvaartverkeer.
De stalen hameitorens vormen de draagconstructie die het mogelijk maakt om de brug te openen en sluiten voor scheepvaartverkeer. (Foto: Provincie NH)

WORMERVEER - Afgelopen woensdag hebben de werkzaamheden voor de aanleg van de Zaanbrug letterlijk een hoogtepunt bereikt. De zogenaamde hameitorens werden geplaatst.

De stalen hameitorens vormen de draagconstructie die het mogelijk maakt om de brug te openen en sluiten voor scheepvaartverkeer. Met het plaatsen van de hameitorens wordt de vorm van de nieuwe Zaanbrug al zichtbaar. 

Op 20 en 21 september zijn de hameitorens, van ieder zo’n zestien meter hoog, met behulp van een telescoopkraan aan weerszijden van de brug geplaatst. De hijskraan, met een capaciteit om meer dan 450 ton te tillen, plaatste woensdagochtend de eerste hameitoren. Een dag later stond de ook de tweede hameitoren op z’n plek. 

Tijdens de hijswerkzaamheden is ook de aandrijving van de nieuwe brug op z’n definitieve plaatst gezet. Met de hameitorens krijgt de Zaanbrug steeds meer z’n definitieve vorm. Bovendien is de (blauwgrijze) kleur van de nieuwe Zaanbrug nu duidelijk zichtbaar. 

Nu nog de ‘val’

Om de overgang van Wormerveer naar Wormer via de Zaanbrug te maken, ontbreekt nu alleen nog het ‘val’, het brugdeel dat opent en sluit voor het vaarverkeer. Naar verwachting wordt dit deel in november geplaatst. 

De Zaanbrug wordt vervangen door een ophaalbrug die voldoet aan de technische eisen van deze tijd. De brug krijgt een bredere en hogere doorvaart. Hierdoor kunnen schepen makkelijker de brug passeren en hoeft de brug minder vaak en minder lang open. De nieuwe Zaanbrug biedt bovendien meer ruimte aan fietsers en voetgangers, wat de veiligheid ten goede komt. 

Vaart in de Zaan!

Het vernieuwen van de Zaanbrug is onderdeel van provinciaal programma ‘Vaart in de Zaan!’. Met dit programma wil de provincie Noord-Holland de bevaarbaarheid van de Zaan verbeteren, zodat bedrijven het vervoer over water blijvend kunnen benutten en uitbreiden.
De vernieuwing van de Zaanbrug is een samenwerkingsverband van de provincie Noord-Holland met de gemeenten Wormerland en Zaanstad.