Zaanstad gaat ‘uitstootvrije zones’ invoeren in centrum Zaandam, Krommenie en Wormerveer

Nieuws
Centrum Zaandam gaat op slot voor ondernemers met een bestelbus of vrachtwagen die op benzine, diesel of gas rijdt.
Centrum Zaandam gaat op slot voor ondernemers met een bestelbus of vrachtwagen die op benzine, diesel of gas rijdt. (Foto: Dirk Karten)

ZAANSTAD – Ook Zaanstad gaat ‘uitstootvrije zones’ invoeren. Vanaf 1 januari 2026 worden bestelbusjes en vrachtwagens op benzine, diesel of gas geweerd in drukke winkelgebieden van Zaandam, Krommenie en Wormerveer. Op 3 en 5 oktober houdt de gemeente inloopbijeenkomsten van 16.00 tot 20.00 uur voor ondernemers over dit onderwerp.

Ondernemers moeten omslag maken; winkelgebieden vanaf 1 januari 2026 uitstootvrij

Net als in veel andere gemeenten in Nederland, komt in deze gebieden een zogenaamde uitstootvrije zone voor stadslogistiek, ook wel zero-emissiezone genoemd. Nieuwe bestel- en vrachtwagens die gebruikt worden om goederen te vervoeren of diensten uit te voeren, moeten dan uitstootvrij zijn.  Voor bestaande bedrijfsauto’s is er tot 2030 een overgangsregeling. 


Voorlopige uitstootvrije zone Zaandam (de rode stippen zijn de toegangswegen tot de zone)

Met een uitstootvrije zone zorgen we ervoor dat de uitstoot van CO2 in winkelgebieden minder wordt. Ook draagt een uitstootvrije zone bij aan een schone luchtkwaliteit en een aantrekkelijker winkelgebied aldus de gemeente.

Op dit moment werkt de gemeente Zaanstad de plannen uit voor de uitstootvrije zone voor winkelgebieden. De uitstootvrije gebieden worden gefaseerd ingevoerd.


Voorlopige uitstootvrije zone Krommenie (de rode stippen zijn de toegangswegen tot de zone)

“Met de ondernemers die dit betreft gaan wij graag in gesprek over de exacte omvang van het gebied en de noodzakelijke randvoorwaarden.  Ook kijken we  op welke manier het best gehandhaafd kan worden. En onderzoeken we wat er nodig is om een uitstootvrije zone in te kunnen voeren. Denk hierbij aan oplaadpalen of de inzet van logistieke hubs”, aldus de gemeente.

Grote financiële gevolgen  

Het spreekt voor zich dat de invoering van deze zones voor ondernemer grote financiële gevolgen heeft. Immers, de wellicht nog prima functionerende bestel- of vrachtwagen moet je nu al zien te verkopen wil je straks je klanten in deze zones kunnen bedienen met een ‘stekkerbak’. En de aanschaf van een elektrische variant zal een forse investering vergen.


Voorlopige uitstootvrije zone Wormerveer (de rode stippen zijn de toegangswegen tot de zone)

Online informatie

Ondernemers doen er goed aan zich nu al te (laten) informeren over de komende veranderingen in transport. Op Uitstootvrije zones - Ondernemen in Zaanstad zijn tips te vinden over zaken als een stappenplan elektrische rijden, welke subsidies (je kunt tot maximaal € 5.000 subsidie ontvangen per bedrijfsauto) en fiscale regelingen er zijn en informatie over vrijstellingen en ontheffingen. Ook is er een rekentool en kentekencheckfunctie.

Informatieavonden

Vragen kun je zelf stellen aan de gemeente tijdens de bijeenkomsten op 3 en 5 oktober. Er is een bijeenkomst dinsdag 3 oktober n de Stoomhal, Pakhuisplein 44, Wormer, van 16. 00 tot 20.00 uur en op donderdag 5 oktober in de Bullekerk, Westzijde 75, Zaandam, van 16.00 tot 20.00 uur.

Voor beide bijeenkomsten kun je zelf kiezen hoe laat je aanwezig wilt zijn. Inhoudelijk zijn de programma’s voor beide dagen hetzelfde. Aanmelden via zes@zaanstad.nl. 

Voorlopige uitstootvrije zone Zaandam (de rode stippen zijn de toegangswegen tot de zone)
Voorlopige uitstootvrije zone Krommenie (de rode stippen zijn de toegangswegen tot de zone)
Voorlopige uitstootvrije zone Wormerveer (de rode stippen zijn de toegangswegen tot de zone)
Ook het centrum van Krommenie wordt een emissievrije zone.