Reddingsbrigade Zaanstad dreigt kopje onder te gaan

Nieuws
De overgebleven bestuursleden en trainers van de Reddingsbrigade Zaanstad zoeken naar nieuwe collega's om het voortbestaan van de 103-jarige brigade te waarborgen.
De overgebleven bestuursleden en trainers van de Reddingsbrigade Zaanstad zoeken naar nieuwe collega's om het voortbestaan van de 103-jarige brigade te waarborgen. (Foto: Dirk Karten)

ZAANDAM – Ze luiden de noodklok. Want na 103 jaar (!) dreigt de Reddingsbrigade Zaanstad kopje onder te gaan vanwege het ontbreken van bestuursleden en trainers. Dat zou niet alleen het einde betekenen van meer dan een eeuw beveiliging op het water en veel verenigingsplezier bij de overgebleven 78 leden. Iedereen die wat organiseert aan de boorden van de Zaan (of andere locaties aan het water) heeft dan de uitdaging een vergunning rond te krijgen. “Bij elk water gerelateerde activiteiten moet je als organisatie zorgen voor bewaking en beveiliging op het water als er publiek bij komt kijken”, stelt interim voorzitter Hans Sijbrandij.

Bestuursleden en trainers hard nodig bij 103-jaar jonge Zaanse reddingsbrigade

De overbleven bestuursleden zijn eigenlijk veel te bescheiden. Het is dat we op de afgelopen Zaanse Beursvloer contact legden, anders hadden ze nog niet de aandacht in de media opgezocht om hun noodkreet kenbaar te maken.


Rogier Otten, onder meer coördinator bewaking, bij een van de twee boten die de Reddingsbrigade Zaanstad gebruikt.

Gezocht

“Ook voor het maken van een persbericht heb je bestuursleden nodig. En die zoeken we juist”, zegt Abel Zwart. Na veertien jaar voorzitterschap stopte hij vorig jaar. “Ik wilde eigenlijk al na twaalf en een half jaar het stokje overdragen, maar ja, wie volgt me op?”, verzucht hij.

“Het is nou ook weer niet zo dat we opgebrand zijn en het bijltje erbij neergooien, verre van. Maar we worden wel een jaartje ouder. En met zo weinig bestuursleden doorgaan voelt niet goed”, vult Marike Sijbrandij aan. Zij is secretaris én waarnemend penningmeester. “En ‘aanjager’, vult Hans aan.


Er zijn twee reddingsboten. 

Lastig

De bestuursleden worden bijgestaan door Albert Köller, coördinator en hoofdtrainer, Rogier Otten, onder meer coördinator bewaking. Interim-voorzitter Hans Sijbrandij wil het liefst eind dit jaar zijn taken overdragen maar beseft dat het lastig is op zo’n korte termijn een vervanger te vinden.

Doel

Los van de bewaking en maatschappelijke verantwoordelijkheid op het water bij Zaanse evenementen als de Sinterklaasintocht, Zaanslag (de jaarlijkse sloepenrace) en het Foodfestival aan de Zaan in de Zaanbocht, kun je je afvragen; heeft de Zaanstreek een reddingsbrigade nodig? Wat doet die club nou eigenlijk?

“Je ziet het zelf, elke donderdag wordt er in zwembad De Slag les gegeven aan de jeugd en ouderen die hun brevetten willen halen”, vertelt Albert Köller als hij met gepaste trots de jeugdgroep laat zien die net het water in is gedoken als we binnenstappen. De 22 jeugdleden van zeven tot vijftien jaar zwemmen elke donderdag van 19.30 uur tot 20.15 uur. Aansluitend volgen de senioren tot 21.00 uur.


Samen voor de veiligheid op het water zorgen bij evenementen aan de waterkant is ook een taak van de Reddingsbrigade Zaanstad. 

Erkende diploma’s

“Je kunt bij ons allerlei landelijk erkende diploma’s halen. Zoals Junior Redder 1-4, Zwemmend Redder 1-4 en Lifesaver 1 tot en met 3. Daarnaast kun je leren voor (Junior) Lifeguard. Daarin heb je de keuze voor Pool (zwembad), Open water en Beach (strand). Deze diploma’s leiden op tot toezichthoudende en hulpverlenende taken langs de kust, open water en het zwembad.” 

‘Teveel ouders denken als hun kind het B-diploma heeft gehaald ‘hij kan zwemmen’

De hoofdtrainer vervolgt: “Bij ons leer je bovendien echt zwemmen. Teveel ouders denken als hun kind het B-diploma heeft gehaald ‘hij kan zwemmen’. Echt, als je vervolgens niet regelmatig gaat zwemmen komt het kind geheid in de problemen als het wel een keer onverwacht in het water valt. Het uithoudingsvermogen is dan weg.”


Plons! Ook leren duiken is mogelijk. 

Geen zomerjackje

De eisen die de Reddingsbrigade Zaanstreek stelt aan echt leren zwemmen zijn duidelijk te zien. Een kind springt te water met zware schoenen aan en dikke winterjas. Geen zomerjackje en lichte waterschoentjes. “Er komen bij ons kinderen met een A en B-diploma die amper kunnen zwemmen. Bij ons leren ze hoe het echt hoort”, menen de bestuursleden.

Samen oefenen

“Voor de jeugd vanaf zestien jaar is het bovendien heel leuk mee te mogen varen op de twee reddingsboten. Zo komen ze bij evenementen ook op plaatsen waar je als publiek niet komt. Omdat Zaanstad onderdeel uitmaakt van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland oefenen we ook met reguliere hulpverleners als de brandweer en politie. We gebruiken dezelfde communicatiemiddelen en leren dezelfde taal te spreken zoals gebruikelijk bij calamiteiten”, aldus Abel Zwart.

Uitdagingen zat

De Zaanse Reddingsbrigade gaat ook wel eens buiten de regio aan de slag. Zoals voor de coördinatie op het water bij de triatlon van Almere. Of er wordt meegevaren als er Sail is. Doordat er aansluiting is met het landelijke netwerk van reddingsbrigades is het zelfs mogelijk je vaarbewijs te halen. “Er zijn bij ons uitdagingen zat voor wie dat wil”, stelt Hans Sijbrandij.

“Ander voordeel is dat je in je vakantie geld kan verdienen met de diploma’s die je bij ons kunt halen. Er zijn leden die in het buitenland geld verdienen als toezichthouders bij het zwembad op de camping”, meent de voormalig voorzitter.


Samen met andere officële hulpdiensten oefenen. 

Omdat de diploma’s landelijk erkend zijn, kun je ook uitstapjes maken naar andere reddingsbrigades. De Reddingsbrigade Zaanstad valt onder de binnenwateren. Er zijn jeugdleden die het leuk vinden ’s zomers bij collega-brigades aan de stranden te helpen.

Sfeer

Los van alle officiële taken is het een gezellige club. De sfeer is prima en met de discipline in het zwembad zit het ook goed. Bij het eerste uur mogen de ouders in aparte banen meezwemmen. Hier vind je geen jeugd die dan op je hoofd springt of baldadig is. Tegelijk is er ruimte genoeg om pret te maken.

Op vriendelijke wijze leer je onder toeziend oog van de trainers allerlei zwemtechnieken en pak je de kans op een officieel erkend diploma. Om die graad van kwaliteit te kunnen blijven leveren zijn er ook trainers nodig. “Wij kunnen ook voor de opleiding zorgen”, zegt Albert Köller wervend. Dat de bestuursleden zelf ook graag het water opzoeken blijkt tijdens het interview. Een voor een stelt voorzichtig de vraag of ze de zwemkleding aan mogen trekken en verdwijnen richting kleedhokjes…

Kosten

Nu misschien wel het leukste: de kosten. Want die zijn eigenlijk belachelijk laag. De jeugd tot en met 18 jaar hoeft maar 120 euro per jaar te betalen. Wie ouder is, kan twaalf maanden lang vier keer per maand leren zwemmen voor slechts 130 euro. Heel andere tarieven dan een commerciële zwemles die zomaar rond de 35 euro per maand liggen.

Meer weten of interesse in een bestuursfunctie dan wel trainerschap? Mail dan Marike Sijbrandij, marike.rijvordt@gmail.com of bel 06 – 2490 5705. Of kijk op www.rbzaanstad.nl

Rogier Otten, onder meer coördinator bewaking, bij een van de twee boten die de Re3ddingsbrigade Zaanstad gebruikt.
Er wordt samen met officiële hulpdiensten als brandweer en politie samengewerkt.
Afbeelding
En daar ga je! Ook leren duiken met perslucht hoort erbij.
Hoe gaaf is het als je vanaf zestien jaar met een heuse reddingsboot mag varen?