Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland gaat verder als Discriminatie.nl

Nieuws
De meest voorkomende gronden waarop wordt gediscrimineerd zijn: ras (afkomst), handicap, of chronische ziekte en geslacht aldus onderzoek door het College voor de Rechten van de Mens.
De meest voorkomende gronden waarop wordt gediscrimineerd zijn: ras (afkomst), handicap, of chronische ziekte en geslacht aldus onderzoek door het College voor de Rechten van de Mens. (Foto: PxHere)

ZAANSTAD - Per 1 januari 2024 gaat de antidiscriminatievoorziening Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland verder als Discriminatie.nl. Hiermee bundelt het Bureau Discriminatiezaken de krachten met andere lokale en regionale antidiscriminatievoorzieningen in Nederland om het melden van discriminatie makkelijker en toegankelijker te maken. Namelijk door het aanbieden van een landelijk herkenbaar meldpunt, waarbij melders dichtbij huis ondersteuning krijgen door klachtbehandelaars uit de regio.

Landelijke samenwerking

Het Bureau Discriminatiezaken is sinds jaar en dag de antidiscriminatievoorziening waar inwoners terechtkunnen met hun discriminatiemeldingen. De landelijke samenwerking heeft tot doel om beter zichtbaar te zijn en de meldingsbereidheid van discriminatie te verhogen, zowel bij mensen die getroffen worden door discriminatie als bij mensen die hiervan getuige zijn. Slechts drie procent van de mensen die discriminatie ervaren blijkt dit te melden bij een antidiscriminatievoorziening of de politie. Door de intensievere samenwerking wordt ook de dienstverlening verbeterd.

Ondersteuning door Discriminatie.nl

Bij Discriminatie.nl kan iedereen terecht voor professionele ondersteuning bij discriminatie. De gespecialiseerde klachtbehandelaars werken lokaal en bieden een luisterend oor en persoonlijke ondersteuning aan. Zij hebben kennis over wetgeving, adviseren over mogelijke vervolgstappen, bemiddelen met bijvoorbeeld een werkgever en begeleiden bij procedures. Ondersteuning door Discriminatie.nl is kosteloos en melders worden bijgestaan in hun eigen woonplaats of regio.

Daarnaast blijft Discriminatie.nl als vanouds preventiewerkzaamheden (zoals gastlessen, adviezen, publicaties, exposities en lezingen) verzorgen.