Zaandialoog

Ontwapenend beeld tegen zinloos geweld

Nieuws
“De IJzervreter”, een kleurrijk kunstwerk van ruim drie meter hoog gemaakt van ingeleverde wapens.
“De IJzervreter”, een kleurrijk kunstwerk van ruim drie meter hoog gemaakt van ingeleverde wapens. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - In Zaandialoog geeft burgemeester Jan Hamming zijn persoonlijke visie over zaken die spelen in Zaanstad.

“Assendelft staat sinds kort het beeld “De IJzervreter”. Het is een kleurrijk kunstwerk van ruim drie meter hoog gemaakt van ingeleverde wapens. Kunstenaar David Balde maakte het samen met buurtbewoners en kinderen. Dit kunstwerk staat daarmee symbool voor de wens die we allemaal delen: geen wapens meer in de Zaanse straten!

Over smaak valt niet te twisten, maar het beeld maakt de tongen los. En dat is precies de bedoeling. Mensen blijven stilstaan en kijken. Ze vragen naar elkaars mening en beginnen een gesprek over wapens en geweld en dat is iets wat keihard nodig is.

De politie mag preventief fouilleren, we controleren kluisjes op scholen, we hebben lesprogramma’s en jongerenwerkers en jeugdboa’s spreken op straat met jongeren en kinderen over wapenbezit.

Maar dit is niet genoeg. Wij willen werken aan een wapenvrij Zaanstad en daar hebben we iedereen voor nodig.
Ouders moeten met hun kinderen en elkaar over dit onderwerp praten. Met elkaar stellen we de norm vast en kunnen we richting geven aan een veiliger Zaanstad in de toekomst. Dan helpt het niet om het gesprek uit de weg te gaan, maar juist om de dialoog over dit moeilijke onderwerp op te zoeken. De IJzervreter is een aanleiding voor dat gesprek.

Daarbij nemen wij het voortouw in het stellen van de norm. Afgelopen week is het bezit van gevaarlijke voorwerpen, zoals messen en slagwapens, opnieuw verboden voor twee jaar: wapens, in welke vorm dan ook, zijn verboden. We denken dat van dit verbod een blijvend ontmoedigende werking uitgaat. Daarnaast kunnen we als dat nodig is stevig optreden tegen overtredingen.

Voor nu nodig ik iedereen uit om een keer een kijkje te nemen bij winkelcentrum Kaaikhof in Assendelft bij het beeld. En als u daar staat, voer dan een ontwapenend gesprek over de zinloosheid van geweld.”

Jan Hamming, burgemeester van Zaanstad

Afbeelding
Afbeelding