Eetcafé Sman: al 30 jaar ‘gepickkt’ en gedreven

Nieuws
Jasper en Bep Sman.
Jasper en Bep Sman. (Foto: aangeleverd)

WORMERVEER - Sommige cafés moet je koesteren. Omdat ze sinds jaar en dag een vertrouwd plekje bieden waar je geld of wie je bent niet meetelt en onder vrienden het glas kunt heffen dat is gespoeld in het helderste water (met dank aan Vader Abraham). Eetcafé Sman is zo’n plek. Sinds dertig jaar te vinden op Zaanweg 2, hoek Dubbele Buurt in Wormerveer. Vanaf morgen wordt het dertigjarig bestaan gevierd bij uitbater Danny Pickkers en zijn team.

Feestprogramma met spelletjes, bierproeverij, Hollandse avond en veel meer 

Natuurlijk wordt er gepast aandacht geschonken aan het jubileum. Zo is er vrijdag 8 december eerste een jubileumreceptie voor genodigden. Aansluitend is er dezelfde avond tijd voor de Groove piano, aanvang 20.00 uur en gratis toegang. Zat 9 december is er ‘Miss Fucksie feestbingo’ met vele extra`s. Zondag 10 december begint om 15.30 uur ‘Flash Back’. 


Danny Pickkers viert het 30-jarige jubileum van Eetcafé Sman. (Foto: aangeleverd)

Hollandse avond

Vervolgens kun je van dinsdag 12 tot en met zondag 17 december vlotbruggen met extra dagprijzen. Er is een hoofdprijs van € 300,-. Op donderdag 14 december wordt er een bierproeverij gehouden. Die speelt zich af in Het Verbonden Hoofd, aanvang 19.30 uur. Vrijdag 22 december is het meezingen tijdens de Hollandse avond met optreden van diverse artiesten, aanvang 18.00 uur. Zaterdag 23 december is er een pub quiz met speciale ronde over Sman, aanvang 19.30 uur. Op dinsdag 26 december, tweede kerstdag, is er een speciaal buffet, aanvang 17.00 uur. Zondag 31 december is om 156.00 uur de trekking van de loterij. 

Historie

Danny Pickkers vertelt over de historie van Eetcafé Sman het volgende: Het is donderdagavond laat - een jaar of dertig geleden - en de selecties van de voetbalclubs uit Wormerveer en omgeving hebben hun wekelijke donderdagavondtraining erop zitten. Iedere club heeft zo zijn eigen café van voorkeur. Maar er zijn ook cafés waar alle clubs komen. Sman is zo’n café. Rond een uur of half twaalf worden de eerste fietsen geparkeerd. Zodra men binnen is, komen de kaarten op tafel, vaak tot diep in de nacht. Gewoon iedereen door elkaar in een sfeer dat voor veel gezelligheid en hilariteit zorgt. En waarbij de voorkeur voor een voetbalclub naar de achtergrond verdwijnt. 

Ook al wordt er nu niet meer gekaart op donderdagavond, toch is deze historie tekenend voor Café Sman. Want ook dertig jaar later is het nog altijd een plek waar een breed publiek uit de de hele omgeving en ver daarbuiten komt. Waar de familie Pickkers al weer 30 jaar het goudgele gerstenat uit de bierpomp laat stromen. 

Moeder Marjan

De beginjaren van de familie Pickkers in Sman zijn onder leiding van moeder Marjan die gedreven de scepter zwaait. Het zijn de jaren waarin Sman regelmatig hoge ogen gooit tijdens de regionale biertapwedstijden. Er wordt zelfs een aantal keer doorgedrongen tot de top 5 van Nederland. De naam Sman valt voor eerst in allerlei actie- en shownieuwsachtige programma’s op tv. Het zijn mooie jaren met een totaal ander horecalandschap als tegenwoordig. Er begint ook een groep gasten met sloepen roeien. Nog altijd is Sman betrokken bij de roeiers, dus sommige dingen blijven. 

Klein hotel

De horeca ondergaat een metamorfose in de dertig jaar dat de familie Pickkers de innerlijke mens verzorgt in Sman. Hoe jammer het ook is, het echte bruine cafe verdwijnt langzaam. Een ontwikkeling die ook aan Sman niet voorbij is gegaan. Eerst wordt de bovenverdieping kundig verbouwd tot een klein hotel waardoor er een groot aantal mensen van buiten de Zaanstreek in aanraking komt met Sman. Op een goed moment wordt ook de voormalige woning waar de gezinnen van de naamgevers van het café woonden - de familie Sman - bij het café getrokken. Hierdoor is er er veel meer ruimte gecreëerd om een feestje te organiseren. 

Hoewel een stuk verlengt, zijn de lage bar met de kenmerkende krukjes en de bekende buffetkast nog van die authentieke meubelstukken die terug gaan naar 30 jaar geleden en de tientallen jaren daarvoor. Maar verder is Sman met de tijd meegegaan. Op wat relikwieën na die er al een eeuwigheid er zijn. 

Steiger

De steiger voor Sman is een belangrijk onderdeel van de ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Dertig jaar geleden is er nog lang niet zoveel pleziervaart op de Zaanse wateren. De drukte van de pleziervaart begint langzaam op gang te komen en zo ontstaan er pleisterplaatsen langs de Zaan. Een van deze pleisterplaatsen is bij Cafe Sman voor de deur. In eerste instantie is het een plek waar mensen kunnen ovenachten op hun boot of schip. De pleisterplaatsen op verschillende plekken langs de Zaan worden geen succes maar de mooie steiger voor de deur van Sman die blijft en wordt terras. Tegenwoordig op mooie dagen krioelt het van de meest uiteenlopende vaartuigen op Zaan en ligt steiger van Sman vaak vol en staan fietsen rijen dik voor de deur. 

Keuken

Er wordt ook volop gegeten. De dagschotel, een plate oer-Hollandse saté, een plate met een lekkere biefstuk of een vegetarisch gerecht worden uit de kleine keuken getoverd. Die, soms met gevaar voor eigen leven, worden geserveerd op het geweldig gelegen terras aan de Zaan. Regelmatig staat er een BBQ op het programma in de zomermaanden. En dan is er ook nog de al jaren traditionele Urkervisdag. De heren van Urk die dit mede organiseren zijn in de loop van de jaren landelijke bekendheden geworden door de soap Urk. Sman is daarin al een aantal keer decor of onderwerp geweest.

Ook in de koude maanden is er genoeg ter beleven in Sman. Voor een goede hap is de keuken open waar zo af en toe ook nog een visje uit Urk aanspoelt. Verder is er op zaterdag of zondag regelmatig een optreden waarbij een zeer uitgebreid aanbod aan muziekstijlen de revue passeert. Van jazz, Hollandse hits naar rock en punk. Uiteraard zijn er een regelmatig bier-, wijn- en ander soortige proeverijen. Kortom, Danny en zijn team zorgen dat er reuring is met voor ieder wat wils. 

Moeder Marjan - waar het dertig jaar geleden voor de familie Pickkers allemaal mee begon - is er helaas niet meer. Maar met trots kan ze toezien hoe Danny en zijn team dertig later nog altijd een enorm divers bedrijf neerzetten in dat mooie bijzondere en tegenwoordig landelijk bekende eetcafé aan de Zaan: Eetcafé Sman. De familie Pickkers is al 30 jaar ‘gepickkt en gedreven in Sman’. En dat is bijzonder genoeg vandaag de dag.

Danny Pickkers viert het 30-jarige jubileum van Eetcafé Sman.