De Bres voor de kerstdagen verdwenen

Nieuws
De actuele, troosteloze situatie van wat eens een florerend etablissement was
De actuele, troosteloze situatie van wat eens een florerend etablissement was (Foto: RodiMedia/KK)

WORMERVEER - Het pand aan de Esdoornlaan 39A is al langere periode een steen des aanstoots in de buurt. Een Volendamse projectontwikkelaar laat het pand nu slopen door Dukdalf. Na de vondst van asbest werd de sloop vertraagd, maar vanaf maandag 11 december gaat de sloper hard aan het werk om de klus voor de kerstdagen geklaard te hebben.  

Partycentrum De Bres werd in 1937 gebouwd in opdracht van Cornelis Hendrik Laan. De oud-directeur van Wessanen wilde een verenigingsgebouw voor zijn personeel onder de noemer Wessanen Ontspanningscentrum. 

In 1982 kwam het in handen van de gemeente en werd het omgedoopt tot De Bres: een partycentrum met dansavonden, optredens en theatervoorstellingen. Bekende namenals André van Duin, Bassie & Adriaan en Karin Bloemen hebben er op de planken gestaan. De Zaanse Operette Vereniging was eveneens trouwe gast in het pand. Ook talrijke lokale clubs wisten de weg naar De Bres te vinden. 

Na de nodige wisselingen in beheer verkrotte het pand (39A) en werd het doelwit van krakersacties. De gemeente liet dat oogluikend toe. De gemeente maakte zelfs een plan van aanpak samen met de eigenaar van het naastliggende pand nr 40. Laatstgenoemde zag zich echter genoodzaakt dat plan terug te nemen en heeft zijn pand weer verhuurd. 

Talrijke verhalen over hoe mooi en gezellig het ooit is geweest

Per einde 2021 is het pand van eigenaar gewisseld. De gebroeders Ruud en Jos Hoefs deden dit, zo blijkt uit een document dat getekend werd op 26-06-2021, over aan Johan Schilder. Uiteindelijk sommeerde de gemeente Zaanstad de eigenaar om het gebouw op te knappen of te slopen. 

Dat laatste is nu het geval. In juni van dit jaar werd tot verrassing van de omwonenden bekend dat de sloopvergunning rond was.  

De Bres zal op initiatief van de Volendammer projectontwikkelaar Johan Schilder plaatsmaken voor nieuwbouw. In gesprekken met de buren heeft diezelfde ontwikkelaar aangegeven nog geen plannen te hebben voor het vervolg. De sloper zal maandag 11 december starten aan de voorzijde (Esdoornlaan) en zich dan een weg naar de achtermuur banen.  

Na de sloop zal de kavel netjes worden achtergelaten. Wat rest is een enorme hoeveelheid verhalen over hoe mooi het ooit was, lokale politici die zich druk hebben gemaakt over de perikelen en wat blijft is de grote vraag wat ervoor terug gaat komen.