Vandaag laatste kans om carnaval in Zaanstad te vieren... Maar waar is dat feestje?

Nieuws
Carnaval is een feest voor jong en ouder.
Carnaval is een feest voor jong en ouder. (Foto: collectie Anefo)

ZAANSTREEK – Vanavond is het officieel het laatste moment om carnaval te vieren. Want dan is het Vastenavond. Officieel duurt carnaval in Nederland tot drie dagen die voorafgaan aan Aswoensdag. Waarna de vastentijd begint. Die duurt 40 dagen tot Pasen. Vanavond dus nog één moment om voluit mee te kn(l)allen met carnavalskrakers. Morgen staat dat paard weer voor een jaar in de gang te dutten. Verschrompelen de worstjes op je borstjes en preitjes op je dijtjes voor je ogen bi gebrek aan leut. Of – om wat actuelere krakers te noemen – is het trekken aan je trekzak (met dank aan De Snollebollekes) weer voorbij. Het kan aan ons gebrek aan de juiste carnavalsfeesten vinden liggen, maar carnaval 2024 lijkt in de Zaanstreek geruisloos voorbij gegaan. Want, waar was de optocht? Wie was dit jaar de Zaanse Prins Carnaval? Welke dansmarieke was favoriet?

Door Dirk Karten

Wanneer was Zaanstad voor het laatst omgedoopt tot Kolderpolder?

De schitterende praalwagenoptocht in het Noord-Hollandse Zwaag (of all places) bewijst dat we boven de rivieren best weten hoe je carnaval viert. 

Ooit hadden we in de Zaanstreek ook zo’n optocht. Toen werd Zaanstad omgedoopt tot Kolderpolder. Was het volop feest dankzij carnavalsverenigingen De Zaanzotters (in 1971 opgericht in De Waakzaamheid), Het Blauwe Anker in Zaandam, De Kwakers in Westzaan en De Vrolijke Vagebonden uit Zaandam. Waar zijn ze gebleven? 

‘Meekolderen in de polder’

Weet jij nog welke praalwagens er meereden door de Westzijde? Schitterende bouwsels waarop de Prins en zijn gevolg stond die je enthousiasmeerde ‘mee te kolderen in de polder’. Denk nou niet dat het alleen maar leut en teut worden was. Nee, het kleurrijke gezelschap deelde her en der fraaie medailles uit voor wie zich verdienstelijk had gemaakt voor de Zaanse gemeenschap. Verzorgingstehuizen werden opgefleurd door hun bezoek. De minder valide medemens werd niet vergeten.

Verbinding

Ook schrijver dezes heeft nog ergens op zolder zo’n zilveren medaille liggen. Traditiegetrouw hadden we elk jaar in ons weekblad een carnavalsspecial. Met daarin natuurlijk een interview met de Prins, een overzicht van de feesten, wanneer je de stoet met praalwagens kon zien en achtergrond verhalen zoals over de bouwers daarvan. Want er werd wekenlang gebouwd aan de mooiste praalwagens. Hoeveel sociale verbinding zou dat nu opleveren? Hard nodig!

Helaas heb ik niet persoonlijk de onderscheiding in ontvangst kunnen nemen. Want toen het voltallige carnavalsgezelschap ons kantoor binnenstapte, was ik net op pad. Wat een pech, Dirk was weg… Wat nu ook nog geldt, was in de tachtiger/negentiger jaren al ons motto; ‘het nieuws ligt op straat, ga het maar oprapen’.


Even de dagelijkse sores vergeten en lekker feesten, het mag tijdens carnaval.  

Westzijde vol confetti

Nou we het toch hebben over ‘op straat’. Hoe wordt er nu gekeken tegen wat er destijds als herinnering aan de optocht nog dagenlang op straat lag: straten vol confetti. Zien we dat als kleurrijke herinnering aan een verbindend Kolderpolderfeest? Brengt het een glimlach terug als je denkt aan hoe gezellig het zaterdagavond was in het Ankerdorp (Havenbuurt Zaandam) waar je hossend onder aanvoering van Prins Compaen de polonaise deed?

Of wordt het een actie waarbij actievoerders zich op de Gaybrapad, hoek Gedempte Gracht/Dam/Westzijde, vastlijmen omdat de confetti ‘een levensgevaarlijke aanslag pleegt op de kwaliteit van het grondwater als de regen ze in de putten wegspoelt’? 

Ach, waar is de tijd gebleven van de tweede helft jaren ’80 toen Zaanse camavalsverenigingen circa 500 leden hadden en aan de Zaanse carnavalsvieringen door circa 4000 personen werd deelgenomen? (met dank aan de ZaanWiki voor deze feiten).

Wie blaast carnaval in Zaanstad nieuw leven in?

Blijft deze vraag actueel: wie neemt het voortouw, eh,… pakt de scepter van de carnavalsprins op, en blaast het carnaval in de Zaanstreek nieuw leven in? Ik beloof je dan weer mijn stinkende best te doen een mooie carnavalsspecial in Nieuwsblad Zaanstad te maken!

Alaaf! (3x)

Even de dagelijkse sores vergeten en lekker feesten, het mag tijdens carnaval.