Een lach en een traan in Evean Westerwatering

Nieuws

ZAANDAM - Evean Westerwatering gaat verbouwen en krijgt een andere bestemming. Alle bewoners en medewerkers van dit huis zijn hierover vorig jaar tijdens een informatiebijeenkomst geïnformeerd. Westerwatering wordt in de zomer van 2016 verbouwd en omgevormd tot een modern ‘Verzorgd wonen’ locatie. Daarom is het noodzakelijk dat alle bewoners voor 1 mei verhuizen naar een andere woonlocatie. Het verhuisbericht zorgde voor onrust en verdriet onder de bewoners maar nu, enkele weken later, zijn er ook positieve geluiden te horen.
Omdat Westerwatering wordt omgevormd naar een ‘Verzorgd wonen’ locatie – moeten de huidige bewoners verhuizen naar een ander verzorgings- of verpleeghuis. Sinds december is bijna de helft van de bewoners verhuisd. De bewoners zijn blij dat zij tot nu toe naar het huis van hun voorkeur konden verhuizen. Zij worden hierin zo goed als mogelijk begeleid en geholpen; naast het verhuisbedrijf, helpen vrijwilligers waar nodig met inpakken en uitpakken, er staat een bloemetje klaar in de nieuwe woning, bewoners ontvangen een kaartje en er is extra aandacht voor de bewoner om de overgang zo prettig mogelijk te maken. Ook de echtparen – die bang waren gescheiden te worden bij de verhuizing – blijven bij elkaar en worden samen begeleid naar hun nieuwe woning.
Lonneke van Soest, facilitair coördinator vertelt: "De medewerkers en vrijwilligers zetten zich volledig in om het ook de bewoners die nog niet verhuisd zijn, zoveel mogelijk naar de zin te maken. We organiseren extra veel activiteiten zodat zij hun zinnen wat kunnen verzetten. De ‘rockschool’ die we laatst organiseerden was een groot succes." Ook de delegatie van de PvdA Zaanstreek, die Westerwatering onlangs bezocht, was aangenaam verrast over de positieve sfeer. Lonneke: "Ondanks het verdriet van het afscheid, komen er ook veel positieve reacties binnen van bewoners en familie over de verhuizing en de nieuwe woning. Zowel bewoners als familieleden zijn tevreden over hoe de verhuizing tot nu toe verloopt en daar mogen we best trots op zijn."
Na de zomer, start de nieuwe woonvorm ‘Verzorgd wonen’ in Westerwatering. Verzorgd wonen betekent dat ouderen zelfstandig een appartement huren, waarbij Evean de zorg kan verlenen. Bijvoorbeeld thuiszorg, persoonlijke verzorging, of verpleging. Daarnaast kunnen bewoners kiezen voor een dienstenpakket om aanvullende diensten in te kopen. Zoals maaltijdservice, wasservice, personenalarmering, maar ook activiteiten en eventueel huishoudelijke hulp. In de nieuwe appartementen worden diverse innovatieve veiligheids- en gemaksoplossingen meegenomen, zodat bewoners ook veilig zelfstandig kunnen wonen.
Verzorgd wonen in Westerwatering is geschikt voor kwetsbare ouderen met een zorg- of ondersteuningsvraag. Belangstellenden voor deze woonvorm kunnen contact opnemen met Evean Westerwatering, telefoonnummer 075 65 39 100 of een e-mail sturen naar westerwatering@evean.nl.