Zaanstad op koers met huisvesting vluchtelingen

Nieuws

REGIO - In een brief informeert het college van Burgemeester en Wethouders de gemeenteraad over de actuele stand van zaken van het Integraal Programma Vluchtelingen van de gemeente Zaanstad. De gemeente wil dat nieuwe Zaankanters zo snel mogelijk deelnemen aan de samenleving, zelfredzaam zijn en zelf bijdragen aan de stad.
Wethouder Rita Visscher-Noordzij: "Ik ben er trots op hoe we in de gemeente Zaanstad omgaan met het vluchtelingenvraagstuk. De inzet van de vele vrijwilligers is onmisbaar. Om tot een visie te komen die later nog aan de Raad wordt aangeboden, is met ruim vijftig vrijwilligers, ondernemers, organisaties, raadsleden en wethouders gesproken over integratie, participatie, huisvesting, onderwijs en (vrijwillige) initiatieven. Gezamenlijk komen we tot de beste ideeën."

Woningen

Elke gemeente ontvangt vanuit het rijk een verplichte taakstelling voor het huisvesten van een aantal vergunninghouders. Voor 2016 is de taakstelling van Zaanstad 394 mensen, inclusief een aantal nog niet gehuisveste vergunninghouders uit 2015. In de eerste helft van 2016 heeft Zaanstad 122 vergunninghouders gehuisvest. Het aantal personen dat de komende tijd via gezinshereniging naar Zaanstad komt, zorgt ervoor dat aan de huisvestingstaakstelling zo goed als voldaan is. Tot nu toe is de inzet van Zaanstad geweest om vluchtelingen via de woningcorporaties binnen de bestaande woningvoorraad te huisvesten. Jeroen Olthof, wethouder Wonen: "Om de vraag aan te kunnen en om de sociale woningvoorraad te ontlasten, onderzoeken we als gemeente Zaanstad ook andere mogelijkheden om vergunninghouders te huisvesten. Zo zijn de eerste vergunninghouders aan het woningdelen, maken we afspraken met commerciële verhuurders en onderzoeken we het benutten van leegstaande panden voor tijdelijk gebruik."
Gemeente Zaanstad heeft de afspraak met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) dat vergunninghouders die in één van de Zaanse opvanglocaties hebben gezeten, zich kunnen opgeven om daarna in Zaanstad te mogen wonen. De eerste personen die in Zaanstad in een opvanglocatie hebben gezeten wonen inmiddels in Zaanstad. Het aantal terug te keren vergunninghouders in combinatie met de personen die via gezinshereniging naar Zaanstad zullen komen zorgt ervoor dat de gemeente Zaanstad aan de limiet van het aantal te huisvesten vergunninghouders zit. Met het COA en de projectgroep vluchtelingen (vrijwilligers) is daarom afgesproken de lijst voorlopig te sluiten. Het college vindt het nog steeds belangrijk asielzoekers die tijdens hun opvangperiode in Zaanstad al een netwerk hebben opgebouwd, de mogelijkheid te geven zich in Zaanstad te vestigen als ze eenmaal een verblijfsvergunning hebben. Zodra er weer ruimte is om de lijst verder aan te vullen, gaat dit ook gebeuren.
Asielzoekerscentrum

In juli besloot gemeente Zaanstad mee te werken aan het plan van het COA om een asielzoekerscentrum (azc) te realiseren in het pand Saendenborch (het voormalige UWV-kantoor) op de hoek Rustenburg/Stationsstraat in Zaandam. Op dit moment gaat het COA verder met de uitwerking van het ontwerp van de indeling van het gebouw. Binnenkort dient het COA een aanvraag in voor een omgevingsvergunning. Deze omgevingsvergunning gaat over de verbouwing en brandveiligheid van het pand. Als de vergunning verleend is, kan de verbouwing van Saendenborch starten. Het COA verwacht dat de verbouwing ongeveer acht maanden duurt. Belanghebbenden hebben de mogelijkheid om tegen de verleende vergunning bezwaar te maken.
Zaanstad vindt het belangrijk om met alle betrokkenen samen te werken aan een prettige leefomgeving met en voor huidige en nieuwe bewoners. De gemeente wil daarom in de realisatie van dit azc samen optrekken met omwonenden, ondernemers, verkeerskundigen, maatschappelijke organisaties en vrijwilligers. Hier start de gemeente na de zomer mee. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via: azc@zaanstad.nl.