Wandeling door oud-Zaandijk

Nieuws

ZAANDIJK - Wandelliefhebbers kunnen zondag 13 november weer onder leiding van een gids door oud-Zaandijk langs een deel van het Zaanse culturele erfgoed wandelen. De tocht start vanaf het Honig Breethuis in Zaandijk. De tocht voert deelnemers langs historische koopmanshuizen. De gids vertelt veel wetenswaardigheden over deze bijzondere panden en hun vroegere bewoners. Tijdens de wandeling zien wandelaars een verrassend achterafje, het oudste pandje aan de Lagedijk uit 1626, de monumentale Zaandijker sluis, een kralentuintje, de voormalige overtuin van het oude gemeentehuis en gevels met oude snijramen (bovenlichten).
De wandeling voert door de Gortershoek, genoemd naar een gortmolen die hier ooit gestaan heeft. Hier woonden veel Zaanse fabrikeurs (fabrikanten) bij elkaar. Zij waren vaak door familierelaties aan elkaar verbonden. Tegenover de Willem Dreeslaan passeren deelnemers drie in oud-Zaanse stijl gebouwde huizen. Op deze plek stond voorheen onder andere de zoetwarenfabriek van Goedhart. Even verderop staat de Zaandijker kerk, die na een brand in 1878 in zijn huidige vorm werd herbouwd en nu rijksmonument is.
Via de rustieke Domineestuin, het intieme buurtje met oude en in oude stijl gebouwde houten huizen, gaan deelnemers terug naar het Honig Breethuis. Daar kunnen ze genieten van een kopje thee of koffie met een versnapering. Ze kunnen er ook het museum bekijken, met onder meer een semi-permanente tentoonstelling over het Zaanse papierbedrijf en een kleine expositie rond Jacob Honig Jansz. Jr. (1816 – 1870), grondlegger van de Zaanlandsche Oudheidkundige Verzameling.
De wandeling vindt zondag 13 november plaats en start 13.30 uur in het Honig Breethuis aan Lagendijk 80 in Zaandijk. De toegangsprijs is 10 euro, inclusief entree, thee of koffie en een versnapering. Museumkaarthouders betalen 6 euro, evenals vrienden van het Honig Breethuis en één introducé. Reserveren kan via de website www.honigbreethuis.nl.