Helga van Leur opent staldeuren - Koeien weer de wei in op een bijzondere Eerste Lentedag

Nieuws

ZAANDAM - Op de eerste officiële lentedag, vrijdag 20 maart, vierde zuivelproducent Campina traditiegetrouw de opening van het boerenseizoen. De boerderij van de familie Ebbelaar uit Westzaan was het decor van een bijzonder schouwspel: het begin van de lente viel vandaag samen met een zonsverduistering. Meteorologe Helga van Leur, bekend als presentatrice van ‘het weer’, opende na dit spectaculaire natuurfenomeen de staldeuren voor de koeien, die met veel plezier en bokkensprongen voor het eerst dit jaar weer de weide konden betreden.



Met het openen van de staldeuren begint bij boer Ebbelaar de periode van weidegang, waarin koeien minstens 120 dagen zes uur per dag buiten zijn. Iedere boer in Nederland bepaalt zelf het moment van de jaarlijkse weidegang, waardoor er rond 20 maart in het hele land weidegangen plaatsvinden. Boer René Ebbelaar vertelt: "Melkveehouders kijken ieder jaar weer uit naar het lenteseizoen en het plezier waarmee de koeien de stal verlaten. Het is niet alleen een feest voor de koeien, maar zeker ook voor ons. Dit jaar was de opening van de staldeuren extra bijzonder door het prachtige natuurverschijnsel."

Lente les


Voordat de koeien van ‘De Corneliahoeve’ het gras betraden, kreeg een groep basisschoolkinderen een ‘lente les’ van Helga van Leur over het ontstaan van de seizoenen en de rol die de zon hierin speelt. Ondanks de bewolking kregen de kinderen onder luid gejuich een glimp te zien van de zonsverduistering. "Een zeldzaam spektakel, want het duurt weer elf jaar voor we zo’n grote hap uit de zon hier in Nederland kunnen waarnemen," volgens Van Leur. "Een mooiere start van de lente hadden we ons niet kunnen wensen."

Kennismaken


Voor Nederlandse schoolkinderen is een speciaal lesprogramma ontwikkeld om op een leuke en interactieve manier kennis te maken met het boerenleven en te laten zien waar Campina melk vandaan komt. Om het publiek het leven op de boerderij te laten ontdekken, geven 54 boeren op 15 en 25 mei een kijkje achter de schermen van hun bedrijf tijdens de Campina Open Boerderijdagen.