Midzomerfeest in Fort bij Krommeniedijk

Nieuws

KROMMENIEDIJK - Het Fort bij Krommeniedijk staat zaterdag 20 juni geheel in het teken van Moeder Natuur. Officieel vindt de zonnewende, het moment dat de zon haar noordelijkste positie bereikt die zondagmiddag plaats. De zaterdagavond is echter hét ideale moment voor natuurliefhebbers, kinderen en hun ouders om in de sfeervolle entourage van de 120 jaar oude vesting het zonnewendefeest te vieren.


Om 17.00 uur gaan de poorten aan de Lagendijk, net buiten Krommeniedijk, open voor een gevarieerd programma voor jong en oud dat geheel in het kader van de natuurbeleving op en rond het fort staat. Om 20.00 uur start een rondwandeling langs de boorden van de Crommenije, dwars door de moeraslanden. Watervast schoeisel is daarbij aanbevolen.
Op de een na langste dag van het jaar gaat de zon pas om 22.03 uur onder. Daardoor bestaat de kans om met de aanwezige veldkijkers een uil in het vizier te krijgen. En anders is er de roofvogel- en uilenlezing door leden van Vogelbeschermingswacht Zaanstreek. De voordracht gaat gepaard met een vogelexpositie en een vogelquiz.
Voor degenen die de smaak van het vogelspotten te pakken hebben gekregen, staat Cameraland paraat met een verrekijker-, telescopen- en fotografieopstelling met deskundige uitleg. Speciaal voor de kinderen is er van 17.00 tot 19.00 uur wateronderzoek, met schepnetten en aquaria om de vangst goed te bekijken. Kleine kevertjes, zoetwaterpissebedden en vlokreeftjes groeien bij het microscopisch onderzoek uit tot ware watermonsters.
Leden van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging vertellen honderduit over de imkerij. Speciaal voor de kinderen wordt van 17.30 tot 19.00 uur een kookworkshop gehouden voor maximaal 12 kinderen. De kosten zijn 3 euro en van tevoren aanmelden dient te gebeuren via de site van het fort: www.fortbijkrommeniedijk.nl.
Standaard in het programma zijn de rondleidingen met een gids door de vesting opgenomen. Koffie, thee, frisdrank en kleine versnaperingen zijn tegen schappelijke prijzen te verkrijgen. Het zonnewendenatuurfestijn sluit om 23.00 uur. De toegangsprijs is 2 euro. Kinderen tot 12 jaar en leden van Landschap Noord-Holland (op vertoon van de ledenpas) kunnen gratis meedoen.