Regiebegeleider Michel werkt bij Prinsenstichting: ‘Ik zoek nieuwe collega’s’

Partnerbijdrage
Het springkussen in de gymzaal biedt uitkomst bij stress en dient ter ontspanning van de cliënten.
Het springkussen in de gymzaal biedt uitkomst bij stress en dient ter ontspanning van de cliënten. (Foto: Evert Ruis) )


PURMEREND – Michel Veerman werkt al jaren met veel plezier als begeleider bij Prinsenstichting. De instelling biedt zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Als cliëntbegeleider is het handig dat je sociaal, geduldig en flexibel bent. “Je moet namelijk best vaak improviseren, maar het wordt tenminste niet saai!”, vertelt Michel. “We zoeken nieuwe collega’s bij Prinsenstichting. Wellicht iets voor jou?”

Wil jij ook cliëntbegeleider worden?

We maken een wandeling over het terrein van Prinsenstichting in Purmerend. Sinds vorig jaar wonen de cliënten van Prinsenstichting in nieuwe woningen en zijn er ook nieuwe onderkomens gekomen voor de dagbesteding. “Prinsenstichting heeft een mooie ambitie; de maatschappij naar de cliënten toe halen zodat zij een zo gewoon mogelijk leven kunnen leiden. Niet naast de maatschappij, maar in de maatschappij”, aldus Michel.  “Met onder andere de nieuwe woonwijk Kwadijkerpark waar diverse woningen worden gebouwd gaat dit letterlijk gebeuren omdat de gebieden naadloos in elkaar overlopen. Geweldig vind ik dat.” Buurtbewoners zijn dan ook van harte welkom om gebruik te maken van de voorzieningen zoals het eetcafé, de boerderij en de moestuin. “Ik ben benieuwd hoe dat straks gaat worden als alle woningen eenmaal zijn opgeleverd. De cliënten willen namelijk ook gewoon onderdeel van de maatschappij zijn en dat kan hier dus heel goed”, aldus Michel.  “Begeleiders zijn als steunpilaren. De cliënten van de woongroep waar ik werk zijn jong volwassenen die zich vanwege hun verstandelijke beperking emotioneel gedragen als kinderen tussen de 0-6 jaar. Sommige begrijpen meer, anderen minder. De manier waarop je de cliënt helpt is dus bij iedereen verschillend. Maar over het algemeen zie je vooral dat de emotionele steun, net als bij jonge kinderen, om maar weer eens die vergelijking te maken, hard nodig is. Dat betekent dat je een ruzie tussen twee cliënten moet sussen, of iemand moet troosten omdat hij of zij gespannen of teleurgesteld is.”

Praten en ontspannen

Wat dan vaak helpt is om even te praten en te ontspannen. “Gelukkig hebben we hier prachtige faciliteiten zoals onder andere een gymzaal, zwembad en kinderboerderij. Er is dus altijd wel iets te doen. Het springen op het springkussen is bijvoorbeeld een goede manier om even stoom af te blazen. Buiten dat de cliënten het heel leuk vinden-geweldig om die blijdschap te zien in hun ogen- is het ook gewoon een manier van relaxen omdat het lichaam in beweging is”, vertelt Michel.

Sociaal mens

“Wat ik mooi vind aan het werk is de improvisatie en het signaleren. Hoe voelt een cliënt zich, wat zegt de lichaamstaal, hoe gaat het in de groep? Je hebt veel geduld nodig, moet goed kunnen reflecteren en zien wat er gebeurt. Maar goed, als je een sociaal mens bent dan gaat dat meestal allemaal vanzelf. Bovendien kun je veel leren tijdens de opleiding die als je wordt aangenomen bij Prinsenstichting volledig wordt betaald. Dan kun je meteen aan de slag, leren en werken tegelijk. Heel fijn. Ik ben momenteel bezig met een HBO-opleiding. Doorgroeien wordt gestimuleerd bij Prinsenstichting.”

Dagelijkse werkzaamheden die terugkomen zijn de opstart van de dag; samen ontbijten, spullen pakken voor de dagbesteding, administratie en zorgen dat cliënten bijvoorbeeld op tijd in de bus zitten voor werk of dagactiviteit. “Sommige cliënten blijven op de groep, dan help je met de was of ga je mee boodschappen doen. Het is echt belangrijk de structuur en regelmaat te bewaken voor ze, want dat is een mooie houvast- zeker voor de cliënten die autisme hebben. Het is dus absoluut niet zo dat je alleen maar bezig bent met persoonlijke verzorging. Dat is vaak het vooroordeel wat heerst over werk in de gehandicaptenzorg, maar het is zoveel meer!”

Gezellige collega’s 

Zelfs een verhuizing naar Almere heeft er niet voor gezorgd dat Michel zijn baan heeft opgezegd. “Daar vind ik het hier veel te leuk voor. Wat het dan zo leuk maakt? De sfeer is goed, het werk is leuk, de cliënten zijn vaak blij en ik heb toffe, gezellige collega’s”, vertelt Michel enthousiast. 

Aan de slag?

Wil jij net als Michel werken als regiebegeleider, of aan de slag als medewerker/cliëntbegeleider? Een meeloopstage van een dag behoort tot de mogelijkheden. Mail naar werkenbij@prinsenstichting.nl of kijk op www.werkenbijprinsenstichting.nl

Michel op de kinderboerderij van Prinsenstichting.
De buitensporttoestellen worden ook veelvuldig gebruikt.