Stephanie Onclin, lijsttrekker VVD Zaanstad

Lijsttrekkers gemeenteraadsverkiezingen Zaanstad aan het woord

Politiek
Lijsttrekker Stephanie Onlcin en lijstduwer Dennis Straat.
Lijsttrekker Stephanie Onlcin en lijstduwer Dennis Straat. (Foto: Bert Onclin)

ZAANSTAD - Vandaag de laatste aflevering van onze serie ‘Lijsttrekkers gemeenteraadsverkiezingen Zaanstad aan het woord’ . Stephanie Onclin, lijsttrekker van de VVD Zaanstad gaf de volgende antwoorden op de gestelde vragen: 

Stel, jullie partij is straks de grootste. Wat gaan jullie als eerste aanpakken?

“Wij willen als VVD Zaanstad graag een stabiele coalitie vormen waarbij alle partijen in hun waarde worden gelaten en de partijen goed met elkaar samenwerken aan pragmatische oplossingen om in de stad hetgeen wat goed is goed te houden en beter te maken wat beter moet. Één van onze wensen is om eindelijk de hondenbelasting afschaffen, deze belasting stamt nog uit de tijd dat honden als werktuig werden gezien. Belasting heffen is een noodzakelijk kwaad want zonder inkomsten kan Zaanstad niet floreren en bijvoorbeeld de veiligheid van zijn inwoners waarborgen maar wij zijn een voorstander van de belastingen in Zaanstad niet harder laten stijgen dan de inflatie. Daarnaast is de wooncrisis een bekend probleem, ook in Zaanstad. Natuurlijk wil de VVD onder andere meer woningen bouwen om deze crisis op te lossen maar bij meer woningen in een stad hoort ook een betere infrastructuur. Dat is iets waar de VVD zich in de nieuwe raadsperiode hard voor wil blijven maken net als de voorgaande jaren.”

Waarom zouden de kiezers op uw partij ‘moeten’ stemmen?

“Omdat de VVD inwoners en bedrijven wil faciliteren in hun behoeften. Wil helpen om het beste uit hun leven te halen en Zaans Trots te laten zijn op onze mooie stad. Dit in tegenstelling tot enkele andere partijen die de inwoners van Zaanstad idealistische plannen opdringen die niet realistisch en uitvoerbaar of betaalbaar zijn. Trots zijn op Zaanstad is iets dat niet altijd past bij de no-nonsense, praktische Zaankanters. Maar als wij rondkijken in onze stad zien wij genoeg om trots op te zijn; op de polders in Westzaan, de Zaanboulevard in Wormerveer, zelfs ons centrum in Zaandam waar het tegenwoordig prima vertoeven is en natuurlijk onze Zaan. Monet zei in 1871: “Deze stad is bijzonder opmerkelijk en er is genoeg te schilderen voor een heel leven”. Laten wij 150 jaar later eens met gepaste trots op dezelfde manier naar onze stad kijken.”

Wat is uw mening over de vele straatschenderijen in de gemeente Zaanstad en de oplossing om de straatschenderij te minimaliseren en met name in Zaanstad Oost?

“Wij als VVD Zaanstad zijn een groot voorstander van het aanpakken van die dingen die een stad minder leuk maken, hierbij valt te denken aan: Hondenpoep, zwerfvuil, vuilnis rondom afvalcontainers, graffiti en andere bedenkbare overlastvormen. Wij willen dat deze overlast wordt aangepakt en vernielingen snel worden hersteld. De kosten hiervan worden zoveel mogelijk verhaald op de veroorzaker. De boetes voor deze overtredingen moeten omhoog, dat werkt afschrikwekkend. We vinden het normaal dat je met je handen van andermans spullen afblijft. Geweld is helemaal uit den boze. Zeker tegen onze hulpverleners en anderen die zich voor de publieke zaak inzetten. Deze horen ongestoord hun werk te kunnen doen. Hufters die dit wel doen pakken we hard aan.”

Erfpacht heeft veel nadelen voor eigen woonbezitters. Wat doen jullie om een soepele afkoopregeling of maandlastenregeling te treffen? Ook de WOZ regeling is niet eerlijk.

“Dit is een punt waar de VVD al jaren voor aan het strijden is, jammer genoeg gaat dit nog niet zo als dat wij zouden willen omdat er nog niet genoeg partijen overtuigd zijn van het aanpassen van deze regelingen. Wij waren, zijn en blijven een tegenstander van erfpacht en zullen daarom altijd blijven streven naar een billijke afkoopregeling voor diegene die hier mee te maken hebben. Nieuwe woningen moeten alleen nog maar gebouwd worden op eigen grond en de bestaande erfpachtcontracten moeten worden omgezet naar huurkoop, zodat de gebruikers op termijn vanzelf eigenaar worden tegen een marktconforme prijs. Ook de afkoop van erfpacht met korting (door het verduurzamen van een woning) moet mogelijk blijven binnen Zaanstad.”

‘Omdat ik oud ben en in een ruime eengezinswoning woon en beslist niet in een appartement wil, zou ik graag in een knarrenhof willen wonen’, zei een lezer van het Zaans Stadsblad en vroeg zich af ‘wat doen jullie partij hiervoor?’

“Dit vinden wij een hele fijne vraag, nog niet iedereen is bewust van het bestaan van woonvormen zoals het Knarrenhof. Veel mensen blijven het liefst zo lang mogelijk in hun eigen wijk wonen. We zetten daarom in op het bouwen van meer woningen waar je goed oud kunt worden en woonvormen waar ouderen bij elkaar kunnen wonen. Zo kun je met ondersteuning zelfstandig blijven wonen. Het bouwen van betaalbare huur- en koopwoningen voor starters, alleenstaanden, jonge gezinnen en maar senioren is hard nodig. Wij willen dat er 20.000 nieuwe huizen bijgebouwd gaan worden zodat iedereen betaalbaar in onze gemeente kan (blijven) wonen. Voor het middeldure en hogere koop- en huursegment moet ook ruimte zijn en dit zorgt voor doorstroming in het lagere segment. Het bouwtempo moet omhoog, zodat het plan Zaanstad 2040 - MAAK.Zaanstad wordt gerealiseerd. Door te blijven bouwen in Zaanstad pakken we doorstroming aan bij zowel sociale huur, vrije huur als bij koopwoningen. Zo krijgen we voor elkaar dat mensen die kleiner willen wonen of inderdaad niet perse kleiner maar op een andere locatie niet langer onnodig een woning vasthouden en regelen we eerlijke toegang tot de huizenmarkt voor starters.”