Khalid Choukoud.
Khalid Choukoud. (Foto: aangeleverd)

Abdi Nageeye en Khalid Choukoud aan start 36e Dam tot Damloop

Sport

ZAANSTREEK - De Dam tot Damloop pakt op zondag 18 september uit met een sterk Nederlands deelnemersveld tijdens de 10 Engelse Mijl, die van Amsterdam naar Zaandam loopt. Het Nederlandse topveld wordt bij de mannen aangevoerd door Abdi Nageeye, zilveren medaille winnaar Olympische Marathon in 2021, en Khalid Choukoud, Nederlands kampioen in Amsterdam 2021. 

Tijdens het grootste hardloopevenement van Nederland, met ook een goed internationaal veld, staan bij de vrouwen Jill Holterman, Diane van Es, Maureen Koster, Ruth van der Meijden en Bo Ummels aan de start.

Als het gaat om de eerste plek bij de Nederlanders zijn de ogen gericht op Abdi Nageeye en Khalid Choukoud. Beide atleten hebben ten opzichte van de concurrenten de snelste tijd op de 10 Engelse Mijl staan. Nederlands recordhouder op de 10 Engelse Mijl, Choukoud, was in 2019 in Tilburg de snelste en verbrak daarmee het huidige Nederlandse record in 46.18. Voor Khalid Choukoud past de 10 Engelse Mijl wedstrijd goed in zijn voorbereiding op de TCS Amsterdam Marathon, die daar op 16 oktober zijn Nederlandse titel gaat verdedigen. De snelste 10 Engelse Mijl van Nageeye stamt uit 2017 en staat op 46.26. Abdi Nageeye over zijn deelname: “Ik kijk ernaar uit om weer eens een andere afstand te lopen dan de marathon. Fantastisch om dat voor eigen publiek bij de Dam tot Damloop te doen! In 2016 werd ik eerste Nederlander hier, hopelijk kan ik dat dit jaar weer herhalen.”

Naast Nageeye en Choukoud staan ook Richard Douma, Bart van Nunen en Benjamin de Haan aan de start van de 10 Engelse Mijl. De snelste tijden van Douma en van Nunen komen uit 2015 en 2016 en kunnen met de progressie van afgelopen jaren sterk verbeterd worden. Voor de Haan wordt dit zijn eerste 10 Engelse Mijl wedstrijd, wel loopt hij over 1,5 week de 10.000 meter op het EK in München.

Nederlandse vrouwen

Bij de vrouwen wordt het een gevecht tussen Jill Holterman, Diane van Es, Maureen Koster, Ruth van der Meijden en Bo Ummels. Al deze vrouwen staan over 1,5 week ook aan de start van het Europees kampioenschap in München. Holterman, van der Meijden en Ummels doen mee aan de marathonafstand en van Es en Koster lopen de 5.000 meter. Voor Holterman, van der Meijden en Ummels is het parcours van de Dam tot Damloop bekend terrein, zij stonden eerder aan de start. Voor van Es en Koster wordt dit de eerste wedstrijd op de 10 Engelse Mijl, zij deden nog niet eerder mee aan de Dam tot Damloop.

Damloop by night en Dam tot Damloop

Het grootste hardloopevenement van Nederland, met ruim 40.000 hardlopers, staat ieder jaar garant voor een aantal vaste ingrediënten: de spanning voor de start in Amsterdam, de unieke passage door de IJtunnel, de ontelbare aanmoedigingen in Amsterdam-Noord, de ongeëvenaarde sfeer op de Zuiddijk in Zaandam, de grandioze finish op de Peperstraat en als climix het slotfeest in het Dam tot Dam Park. Op zaterdagavond vindt de Damloop by night plaats, de korte versie van de Dam tot Damloop. Bij dit onderdeel door de verlichte straten van Zaandam genieten meer dan 10.000 hardlopers van non-stop party. Op zondag, vlak voor de 10 Engelse Mijl van start gaat, gaan de 3.500 kinderen van start in de Mini Dam tot Damlopen in Zaandam en Amsterdam.

Dam tot Dam Weekend

Het Dam tot Dam Weekend is met ruim 70.000 deelnemers het grootste sportieve weekend van Nederland. Naast de Dam tot Damloop organiseert Le Champion op zaterdag 17 september de Dam tot Dam Wandeltocht met 12.000 deelnemers en op zondag 18 september de Dam tot Dam FietsClassic met 5.000 deelnemers.

Inschrijven voor alle onderdelen is t/m maandag 5 september nog mogelijk. Kijk voor meer informatie op www.damloop.nl

Abdi Nageeye.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Zaanstad

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Fotowedstrijd in kader Dierendag: stuur ons de mooiste foto van jou en je huisdier Algemeen 25 sep, 13:02
Afbeelding
Ongeval in klein hoekje Column Uit de Fabriek Geklapt 25 sep, 09:21
Afbeelding
Lezing over parapsychologie en paranormale verschijnselen Algemeen 25 sep, 09:12
Afbeelding
Pand aan Mosakker gesloten voor zes maanden Algemeen 23 sep, 10:21
Afbeelding
Twee bestemmingsplannen voor Kogerveldwijk: 340 nieuwe woningen Algemeen 23 sep, 10:08
Afbeelding
Meer dan 950 nieuwe woningen op Hembrugterrein gepland Algemeen 23 sep, 10:04
Afbeelding
Zaanse zakenvrouwen ‘pakken de power’ met discipline expert Werken 23 sep, 09:22
Afbeelding
Jan Kee zit ineens te vergaderen tussen laptops Sport 23 sep, 07:14
Afbeelding
De dure spelcomputer... Het Juridisch Loket 23 sep, 07:00
Afbeelding
Twaalfde editie Zaanse Beursvloer op donderdag 29 september in de Bullekerk Algemeen 22 sep, 16:04
Afbeelding
Vrienden van Torenerf doet oproep tot stemmen in Rabo Club Support Algemeen 22 sep, 14:31
Afbeelding
Een goed kompas als een levensvoorwaarde bij kanker Algemeen 22 sep, 10:00
Afbeelding
Nieuwe ‘Social Sofa voor Vrede’ onthuld in Poelenburg Met filmpje 22 sep, 09:58
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Zaanstad

Op Rodi Zaanstad volg je het laatste nieuws uit Zaanstad. Rodi Zaanstad informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Zaanstad

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Zaanstad in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief