Zaanse sportsterren stralen in Zaantheater

Sport
Bonte mengeling aan sporters.
Bonte mengeling aan sporters. (Foto: Mike Bink fotografie)

ZAANSTAD - In een fleurig aangekleed Zaantheater zijn maandagavond de nodige Zaanse topsportsterren in het zonnetje gezet. Helaas ontbraken bij deze tweede Zaanse Sportverkiezing (te?) veel hoofdrolspelers. Allen hadden echter een geldig excuus.

Door Kees Klinkenberg

Zo kon Henk Havik, de vader van Yoeri, melden dat zijn zoon nog in het vliegtuig zat op de terugweg van de zesdaagse in Berlijn. De waterpoloërs van De Zaan verkozen een training in De Slag boven een theaterbezoek terwijl genomineerden als Anouk Haars en Bente Rogge vanwege stages met de nationale ploeg absent waren. Het ontbreken van Lynn Snel had alles te maken met een blessure die zij tijdens wedstrijden in Caïro opliep. Revalideren doet zij in het ziekenhuis.

Het was Patrick Stoof die deze avond als presentator geacht werd alles aan elkaar te praten. De geboren Brabander, maar in Amsterdam woonachtige BN’er, deed zijn best er iets van te maken. In het vervolg toch maar een Zaankanter die taak gunnen? 

Ambassadeurs

In de Forbo Flooring zaal was het wethouder Sport Gerard Slegersdie aangaf dat de genomineerde sporters het afgelopen jaar allemaal op het hoogste niveau gestreden voor de winst. De wethouder sprak daarom alle lof uit voor de prestaties van deze toppers. “Onze topsporters zijn fantastische ambassadeurs voor de Zaanse sport. Zij inspireren inwoners om het beste uit zichzelf te halen en hun dromen waar te maken. Zij motiveren kinderen om ook te gaan sporten en hun talenten verder te ontwikkelen. Dat is van onschatbare waarde. Ik wil iedereen van harte feliciteren met hun prestaties in 2022 en voor het nóg beter op de kaart zetten van Zaanstad als topsportstad.” 

Sportman van het jaar

Wielrenner Yoeri Havik is sportman van het jaar geworden. Havik is een wielrenner die zowel actief is op de baan als op de weg. In 2022 is hij eerste geworden op het WK puntenkoers en heeft hij samen met Niki Terpstra de Zesdaagse van Rotterdam gewonnen. Havik komt uit een baanfamilie met een rijk verleden zoals zijn opa Cees Stam en oom Danny Stam. 

Sportvrouw van het jaar 

Karateka Lynn Snel is verkozen tot sportvrouw van het jaar. Snel is karateka bij Fightin’ Nabil. In 2022 heeft zij veel gevochten met een hoop prestaties: onder andere een 1e plek op de Poolse open tot 61kg, 1e op de K1 Series A tot 68 kilo, 1e op het NK en een derde plek bij de Premier League in Rabat. Naast topsporter is zij docent lichamelijke opvoeding bij basisschool Rosa Boekdrukker in Amsterdam.

Paralympisch sporter van het jaar 

Sander Koomen (triatlon) is verkozen tot paralympisch sporter van 2022. Bij Koomen is het Usher syndroom vastgesteld. Dat is een erfelijke aandoening waarbij zowel het horen als het zien aangetast is. Koomen heeft onder andere de eerste plaats behaald op het NK paratriathlon en hij is 14e op de paratriathlon ranking. 

Sporttalent van het jaar 

Marloes Steenbeek (Schoonspringen) is sporttalent van het jaar. Steenbeek is 17 jaar en heeft in 2022 een aantal mooie prestaties neergezet zoals een eerste plek op het NJK en een tweede plek bij zowel Duet technical en duet free op de Artistic Swimming World Series. 

Coach en sportploeg van het jaar 

Waterpolocoach Nick van den Bree ging er met de titel sportcoach van het jaar vandoor. Van den Bree is in 2022 de nieuwe hoofdtrainer en coach van ZV de Zaan vrouwen 1 geworden. Onder zijn leiding wonnen zij de Supercup gewonnen en mochten zij deelnemen aan de Champions League. De sportploeg van het jaar is de waterpoloploeg van ZV de Zaan Heren 1. De heren van ZV de Zaan spelen op het hoogste niveau in het waterpolo, de eredivisie waar zij strijden om de landstitel. In 2022 werden zij bekerwinnaar en winnaar van de Supercup. 

Sport kan niet bestaan zonder vrijwilligers

De Zaanse sport kan niet bestaan zonder de vele actieve vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor hun club. Stadsdichter Lisa van Tongeren droeg een mooi gedicht voor dat zij speciaal gemaakt had voor alle sportvrijwilligers. Wethouder Slegers riep alle zeven genomineerde sportvrijwilligers uit tot winnaars in deze categorie. Dat zijn: Siem Vriend (AV Lycurgus), Danique Steur en Cindy Kok (ZV de Ham), Marco Steensma (KZ/Thermo4U), Wim de Vries en Hans Roodzand (Hengelsport Vereniging Zaanstreek) en Frank Zwenne (TV Zaansport). 

Uitreiking Veilig Sportklimaat-bord

Atletiekvereniging Lycurgus uit Assendelft) is al een tijd bezig om een zo Veilig mogelijk Sportklimaat te creëren voor leden, bezoekers en vrijwilligers ed. Zij heeft belangrijke onderwerpen zoals VOG’s, gedragsregels en het promoten van een veilig sportklimaat goed geregeld. Lycurgus besteedt tijdens bijeenkomsten regelmatig aandacht aan een veilig sportklimaat. Daarom reikte Gerard Slegers het Veilig Sportklimaat bord uit aan Siem Vriend, de gedreven beheerder van het Lycurgus complex, als vrijwilliger van deze vereniging.

Siem Vriend veilig terug naar de club.