‘Kelderklasse voetbal’ verheven tot Wandelvierdaagse

Sport
Afbeelding
(Foto: Marijke Bosman)

ZAANSTREEK - Het ‘kelderklasse voetbal’. Een fenomeen op zich. Gijs Huijpen, 24 jaar en en woonachtig in Assendelft, is in het weekend en op donderdagavond een fanatieke ‘kelderklasse voetballer’. Dit doet hij bij vv Assendelft in het zesde team waar hij wekelijks een poging doet tot voetballen om vervolgens een biertje en een lach te halen in de kantine. Omdat elke vorm van voetbaltalent bij hem ontbreekt (naar eigen zeggen), is hij daarnaast ook coach en trainer in de ‘kelderklasse’. Zijn minuten zijn schaars maar het plezier is groot. Dit plezier wil hij graag met iedereen te delen in onderstaand artikel als ‘mooi voetbalverhaal over voetballers zonder talent maar met plezier!’

‘In dit weiland telt namelijk alleen gezelligheid”

Door Gijs Hijpen

“Wanneer u op een zondagmiddag over de Veenpolderdijk loopt en u ziet snelwandelaars door de wei lopen, dan bent u toeschouwer van een ‘kelderklasse wedstrijd’. Deze snelwandelaars, meestal nog blauw van de dag ervoor, zijn bezig om al lucht happend tot een sprint te komen. De snelwandelaars zullen u wellicht doen denken aan de Wandelvierdaagse.

U ziet ook hier sporters die zijn gaan sporten om gezellig bier te drinken. Het gezicht van de amateursporter spreekt boekdelen door de een pijnlijke blik in de ogen. Het eindsignaal voelt voor de spelers als startsignaal voor de derde helft.

De teams trekken gezamenlijk naar de kantine. Er wordt na de wedstrijd bier gedronken om de spieren te ontspannen. De gesprekken gaan over de prestatie die zij geleverd hebben. De prestatie wordt hoe langer de middag duurt hoe beter. Het ene naar het andere compliment komt boven tafel. Aan het eind van de middag zal een willekeurige voorbijganger die zijn oor te luister legt de sporters bijna geloven. 

Het kelderklasse voetbal is misschien niet zo intens zoals u voetbal kent, maar het is wel vermakelijk voor spelers en omstander. In dit weiland telt namelijk alleen gezelligheid.”