KZ volop in de aanval
KZ volop in de aanval (Foto: Eyecons/KK)

STREEK - Met nog twee reguliere competitierondes te gaan is er in de Korfballeague nog van alles te beleven. Koog Zaandijk doet nog volop mee om de Play Offs waar Groen Geel hemel en aarde zal moeten bewegen om de nacompetitie te ontlopen.

KZ/Thermo4U – Unitas/Perspectief

Na het verrassende 19-21 verlies van LDODK in eigen huis tegen DOS’46 op vrijdagavond kreeg KZ een ideale kans om het gat op de ranglijst (en dus de Top 4 en Play Offs) weer te verkleinen en zo de druk er op te houden bij de Friezen. Onno Bakker had een basisplaats bij de Kogers, ten faveure van Lars Hoorn. Net als eigenlijk het hele seizoen al het geval is, begon Unitas goed aan de wedstrijd en na acht minuten stond er een 2-6 stand op het bord.

Bij rust was het nog altijd Unitas dat een voorsprong kende (13-14), maar daar kwam vlot verandering in en eindigden de Koogers met een 29-23 zege deze partij.

Op 19 maart gaat KZ/Thermo4U op bezoek bij de nr 2 Fortuna/Delta Logistiek waarna zaterdag 25 maart nog de laatste reguliere competitiewedstrijd thuis tegen de nr 3 DVO/Transus zal worden gespeeld. Twee keer winnen vergroot de kans op de Play Offs enorm.

Blauw-Wit (A) – GG/RMcD Huis Emma

Wetende dat er met minimaal vijf goals verschil gewonnen moest worden opende Groen Geel de strijd met Blauw Wit A. Plaats acht in de eindrangschikking is van het grootste belang. Dat er spanning op de wedstrijd zat werd snel duidelijk.

Vaak waren de aanvallen gehaast en geregeld werden er harde duels uitgevochten. Waar Blauw-Wit vooral over de dames alles naar binnen wilde spelen, kreeg Groen-Geel het voor elkaar om rustig aan te vallen gecombineerd met scherpte in de verdediging. Dit resulteerde in betere kansen en een verdiende voorsprong van 7-11 bij rust.

Na rust maakte Carlo de Vries gelijk het verschil voor Groen-Geel: hij bracht de stand op 7-13. Blauw-Wit wist echter terug te komen tot 13-14 en miste aansluitend liefst drie strafworpen. De spanning bleef groot, maar het was Groen-Geel dat het hoofd als eerste weer koel hield. Via Thomas Schagen werd het verschil weer naar de benodigde vijf gebracht (15-20). Die marge vasthouden strandde helaas. In de slotfase bleef het tot het laatste fluitsignaal spannend. Met nog iets meer dan twee minuten te spelen scoorden de Amsterdammers de belangrijke 19-21 en dat was genoeg voor Blauw-Wit. De nederlaag werd gevierd als winst en bij Groen-Geel waren er ondanks de overwinning tranen.

In theorie is er nog een kans voor de Wormers. Koploper PKC moet 18 maart verslagen worden, Blauw Wit moet van DVO verliezen en dan nog moet in de laatste ronde 25 maart tegen DOS’46 een volle score behaald worden. In het onderlinge resultaat scoort Blauw Wit A beter en ontloopt dan de voorlaatste plaats en nacompetitie om degradatie te voorkomen.