‘Sonja is gewoon hartstikke goed’

Sport
De jubilerende zweminstructrice Sonja Constant-Moerland en een deel van de leden die haar Aqua Gym les in zwembad De Slag volgen.
De jubilerende zweminstructrice Sonja Constant-Moerland en een deel van de leden die haar Aqua Gym les in zwembad De Slag volgen. (Foto: Dirk Karten)

ZAANDAM – ‘Spontaan. Altijd vrolijk. Ze kent iedereen bij naam. Niet streng, wel oplettend. Als we teveel kletsen – vooral de mannen – grijpt ze goed in. Op feestdagen neemt ze attenties voor de groep mee. Sonja is gewoon hartstikke goed!’ De ‘jonge senioren’ van de Aqua Gym les die deze dinsdagmorgen bijeen kwamen in zwembad De Slag zijn unaniem positief over hun zweminstructrice Sonja Constant-Moerland. Die vierde als stralend middelpunt haar veertigjarig jubileum in dienst van Sportbedrijf Zaanstad.

Sonja Constant-Moerland veertig jaar zweminstructrice

Een baan die je blijkbaar jong houdt want de inmiddels 59-jarige jubilaris rent soepel de benen uit haar lijf om de haar feliciterende bezoekers van koffie en gebak te voorzien. Veertig jaar actief om Zaankanters te leren zwemmen, aqua-gym te geven en alle andere activiteiten die je in het zwembad kunt uitoefenen. En dat terwijl ze de eerste twee jaar van haar loopbaan alleen in de schoonmaakploeg werkte.

Schoonmaken

“Ik liep voor mijn KVJV-opleiding (Kinder Verzorging/Jeugd Verzorging) eerst stage in het zwembad. Daarna werd ik aangenomen, maar moest wel de eerste twee jaar alleen maar schoonmaken. Tot ik mijn zwemopleiding had afgerond en ook les mocht geven”, vertelt Sonja.

Als negentienjarige moest ze met een oud brommertje – een opknappertje door haar vader - steeds van Nauerna naar Zaandam reizen en weer terug. “Van mijn eerste salaris heb ik gelijk een hippe Puch Maxi gekocht”, lacht Sonja die inmiddels in Assendelft woont.

‘Ik ben toch geen kapster of balletdanseres geworden’

Geen carrière als balletdansers. En ook niet als kapster. Wel veertig jaar lesgeven in een altijd warm, druk en lawaaiig zwembad. Wat is voor Sonja de reden dat ze vandaag de dag met net zoveel enthousiasme over haar baan praat als in het begin van haar carrière?

‘Iedereen die bij ons een diploma haalt, zwemt goed kan ik je verzekeren’

“Mijn werk blijft afwisselend. Ik noem het een feest om zo te mogen werken. Ik geef babyzwemmen/kinderen van nul tot senioren van negentig les. En zwem twee keer in de week zelf voor en na mijn werk. Daarnaast is de sfeer in ons team supergoed.”

Stijl van lesgeven

Hoeveel Zaankanters heeft Sonja leren zwemmen? “Ik zou het niet weten. Het moeten er echt duizenden zijn. Mijn stijl van lesgeven is er een van lief en aardig zijn. Alle kinderen zijn altijd met veel plezier naar mijn lessen gekomen. Tegelijk kan ik streng zijn als dat nodig is. Iedereen die bij ons een diploma haalt, zwemt goed kan ik je verzekeren”, zegt ze serieus. Sonja heeft een kleine voorkeur voor het zwemles geven aan kinderen die net even anders zijn en buiten de boot vallen.

Actie voor Voedselbank Zaanstreek

Haar actie voor de Voedselbank Zaanstreek sluit daar een beetje op aan. Zo vroeg ze aan haar collega’s, familie en leerlingen die haar wat willen geven één bloem en een blik of zak soep. “Met de bloemen maak ik voor mezelf wel een mooi boeket. Het gaat mij om de Voedselbank te steunen. Al zijn er ook mensen die blijkbaar ‘snoep’ hebben gelezen want dat heb ik ook gekregen…” 

Ook de zoete lekkernijen gaan naar het goede doel.