Wielerronde van Assendelft viert 50 jarig jubileum

Sport
Al 50 jaar staat er jaarlijks een mooi deelnemersveld aan de start.
Al 50 jaar staat er jaarlijks een mooi deelnemersveld aan de start. (Foto: aangeleverd)

ASSENDELFT - Als startschot van de kermisweek organiseert het ‘Comité van de Ronde van Assendelft’ in samenwerking met ‘Zaanlandse Wielerclub DTS’ al sinds 1973 jaarlijks de Wielerronde van Assendelft. Dit jaar, op 30 September viert de ronde dus haar 50 jarig bestaan. Ter ere hiervan worden er naast de reguliere koersen ook derny-koersen en ‘dikke banden’ kinderwedstrijden verreden. 

Tevens is er voor de bezoekers o.a. een pop-up wielercafé, feesttent en live muziek aanwezig. De ‘kermisronde’ heeft altijd op het zelfde parkoers plaatsgevonden met de start/finishplaats op de Beemsterstraat. Er zijn vele hoogtepunten te noemen, waaronder het feestelijke afscheid van Roxane Knetemann in 2019. 

Profs

Door de jaren heen hebben diverse toppers hier gewonnen, maar ook verloren. Het is een ronde met veel klinkers en scherpe bochten waardoor er altijd een eerlijke winnaar op het podium staat. Er staan ook diverse World Tour profs aan de start. Zo won Chantal Blaak (Wereld Kampioen) in 2018, Anna van der Breggen (Olympisch Kampioen) in 2019, en (na 2 jaar Corona) klopte Anouska Koster (Nederlands Kampioen) Riejanne Markus in 2022 nipt op de meet. 

Derny-koers

In verband met het 50-jarig jubileum wordt dit jaar voor de dames een spectaculaire derny-koers gereden. de Elite koers is zoals elk jaar ook nu weer door de KNWU bestempeld als NK criterium. 

Naast de mooie koersen is er ook veel te doen rondom het parkoers. Veel bewoners nodigen vrienden uit voor een gezellige middag, er wordt door de ORCA een oldtimer optocht gereden met bewoners van het Thomashuis, er is een springkussen voor de kids en een pop-up wielercafé voor een hapje en drankje. Ter hoogte van de Vlietlaan kunnen de kermisvierders terecht voor een borrel en snack. Dit jaar zelfs met feesttent en live muziek. 

Programma

rogramma voor de 50e Ronde op 30 September: 11.15 uur - Sportklasse 12.30 uur - Dikke banden Race (jeugd 5 t/m 12 jaar) 13.30 uur - Start Derny Race Dames 14.45 uur - Elite / Belofte (officieus NK criterium) 16.30 uur - Finale Derny Race Dames 

Meestal is het mooi en warm, maar het weer speelt natuurlijk ook altijd een rol bij zowel het aantal deelnemers als bezoekers. Bezoekers kunnen eventueel terecht in een van de overdekte gelegenheden langs het parkoers en voor de renners zijn er kleedkamers ter beschikking bij voetbalclub VVA. Bij eventuele natte omstandigheden krijgen niet alleen de sterkste, maar misschien ook juist de meest technische of taaiste deelnemers een kans. 

De deelnemerslijsten worden bekend gemaakt via de Facebook en Instagram pagina’s van de ‘Ronde van Assendelft’ en in de programmaboekjes die rondom het parkoers uitgedeeld worden. 

Inschrijven voor licentiehouders kan via de KNWU site, voor de Dikke Banden Race via j.naus@sportbedrijfzaanstad.nl of op de dag zelf rond de pannenkoekenkar. De Derny-race voor dames is exclusief op uitnodiging.

 Roxane Knetemann beëindigt in 2019 haar profcarrière in Assendelft.
Vroeger werd de start/finishlijn door dhr. Van Riek langs een touw op straat geschilderd.