‘Opening Zaanse UITmarkt bonte stoet met olifant en tijgers’

Uitgaan
Het publiek werd al eens begroet door levensgrote waternimfen.
Het publiek werd al eens begroet door levensgrote waternimfen. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK – “De openingsact wordt er één in de stijl hoe vroeger het circus een stad in trok: met een optocht van artiesten, inclusief een olifant en tijgers. We zorgen er uiteraard voor dat het publiek geen gevaar loopt, maar het wordt zeker spectaculair. Komt dat zien! Heel de regio zal 11 september weten dat de Zaanse UITmarkt om 12.00 uur wordt geopend”, vertelt organisator Onno Lassooy met brede glimlach. Tip: zet de datum gelijk in je agenda want het is zeker een bezoek waard.

‘UITmarkt op 11 september belooft groot spektakel te worden’

De Zaanse UITmarkt vormt traditioneel de start van het culturele seizoen. Het is een breed opgezette, vrolijke en uitbundige middag en avond waarin praktisch alle culturele organisaties en gezelschappen de kans krijgen zich te presenteren. Het publiek is gratis welkom. Als corona geen roet in het eten gooit, is dit jaar de cultureel centrum De Bullekerk de locatie voor de UITmarkt. Het thema luidt ‘Wereld van Cultuur’.

Brede presentatie

‘Wist je dat Zaanstad meer nationaliteiten telt dan Amsterdam en zelfs New York? Zo doen er onder meer Chinezen, Brazilianen, Ieren, Syriërs en Turken mee aan de komende editie van de Zaanse UITmarkt. Geweldig toch?’, zegt Onno die de markt vooral uit enthousiasme organiseert. De eigenaar van het full service ontwerp- en communicatiebureau LassooyDesign uit Wormerveer is voor de vierde keer de motor achter de culturele markt. Hij zoekt daarbij steeds naar een zo breed mogelijke presentatie van de Zaanse kunst en cultuur.

Oproep

‘Hierbij doe ik een oproep aan Zaanse culturele organisaties en artiesten die nog mee willen doen om zich aan te melden. (mail dan naar onno@uitdezaanstreek.nl). Daarbij hebben we een drieledige opzet voor ogen.

1: De mogelijkheid voor culturele instellingen en artiesten om aan een groot publiek te laten zien wat ze in huis hebben, inclusief publiek uit Wormerland en Oostzaan. Want ook De Kunstgreep is uiteraard present. En bijvoorbeeld de Italiaanse eigenaar van restaurant Tarantella met zijn band l’alta marea. Italië is dus ook vertegenwoordigd.

2: Publiek de kans te geven gratis en op een levendige manier kennis te laten maken met wat er allemaal te zien en doen is in de Zaanstreek. En te inspireren en enthousiasmeren.

En 3: Ook minima (met kinderen) de kans te geven gratis van prachtige optredens te genieten.

Aan de deelnemers wordt gevraagd zich actief te presenteren. Geen saaie stand met foldertjes maar het publiek verrassen met ludieke optredens, acties en workshops. Bezoekers actief betrekken bij wat je doet is het devies. Dat Onno zelf ook genoeg creativiteit in huis heeft om het Zaanse publiek positief te verrassen, blijkt wel uit de openingsacts van voorgaande edities. Het publieke zag levensgrote ‘waternimfen’, wandelende cello’s, een levend Monetstandbeeld tot gave flashmob.

“We hebben dit jaar helaas voor de eerste 1.000 bezoekers geen goodybag. Die worden normaal gesproken gevuld door bekende Zaanse bedrijven. Die lieten deze keer verstek gaan. Zelfs Duyvis wilde geen proefzakjes beschikbaar stellen. Daar word ik wel verdrietig van. Ook hun personeel en kinderen wonen en leven hier. En een stad zonder cultuur is een dode stad. Gelukkig krijgen we subsidie van Gemeente Zaanstad, Over-gemeente en kunnen we wel altijd rekenen op steun van het Honig Laanfonds, Forbo en de Rabobank Zaanstreek”, aldus Onno.

Tipje van de sluier

‘Het belooft ook dit jaar een groot spektakel te worden. Dat begint op 11 september als bonte stoet vanaf de Gedempte Gracht. We gaan vervolgens naar de Dam, richting Westzijde om uiteindelijk om 12.00 uur bij De Bullekerk uit te komen. Naast de olifant en tijgers zorgen doedelzakspelers - ook Schotten - en een typisch Hollandse fanfare voor het nodige lawaai”, licht Onno een tipje van de sluier op. Vervolgens zijn er twaalf uur lang optredens, afwisselend op een tweetal podia en het plein zelf. 

Mis ook niet de afsluiting van de dag om 24.00 uur want die wordt al minstens zo spectaculair. “Komt dat zien!”

Cruciale datum

Voor de organisator is 13 augustus een cruciale datum. Dan horen we namelijk wat het kabinet aan spelregels vrijgeeft voor de evenementenbranche. Tot die tijd geldt er voor evenementen een vaste zitplaats en anderhalve meter afstand houden.

‘Ik ga er vanuit dat de UITmarkt door kan gaan’, zegt Onno positief. ‘Voor de Zaanstreek betekent het tegelijk het eerste grote feestje. Wat we dit jaar dus niet op de Rozengracht vieren, maar deels overdekt in de Bullekerk.’

Bullekerk

Hij werd door Niels Busch en zijn team benaderd om dit jaar de Uitmarkt in en rond de eeuwenoude kerk te houden. Ondanks dat Onno al een prima draaiboek heeft voor de locatie Rozengracht, koos hij toch voor deze nieuwe plek.

“De naastgelegen dansschool en Fluxus aan de overkant houden dan tevens open huis. Dat sluit mooi aan. Ander voordeel van De Bullekerk is dat het hoofdpodium binnen staat. We hadden de laatste keer in de avond toch wat regen. We betrekken het plein voor de kerk en het terras ernaast bij de UITmarkt. Daar komen 21 pagodetenten, een podium en foodtrucks. Bovendien is de samenwerking met Niels en Gerbrand Klop (mede-eigenaar van De Bullekerk) erg prettig.”

De redactie van het Zaans Stadsblad houdt de lezers op de hoogte van de ontwikkelingen rond de Zaanse UITmarkt. Meer informatie over welke organisaties zich presenteren is te vinden op www.zaanseuitmarkt.nl.

Veel gratis optredens brengen je van zelf in een positieve stemming.
Dit jaar staat het podium in de Bullekerk.