Stadshart haalt World Living Statue Festival naar centrum Zaandam

Uitgaan
Een hart van, eh, voor hout...
Een hart van, eh, voor hout... (Foto: Jeroen Muller)

ZAANDAM – Het duurt nog wel even voordat het zover is maar zet de datum 7 oktober in je agenda voor een bezoekje aan een heel bijzonder festival. Het bestuur van Stadshart Zaandam is erin geslaagd het World Living Statue Festival naar Zaandam te halen. In het weekend van 7 oktober strijken ‘s werelds beste menselijke standbeelden neer in Zaandam. Jong en ouder kan z’n ogen uitkijken aan de prachtige creaties.


Komt deze vage gast ook naar Zaandam? (Foto: Jeroen Muller)

Een Living Statue betekent vertaald naar het Nederlands ‘levend standbeeld’. Levend omdat het uitgevoerd wordt door een mens, een standbeeld omdat de kunst van stilstaan centraal staat. Een Living Statue speelt met het gegeven ‘levend’ versus ‘niet levend’ om het publiek in verwarring, dan wel bewondering te brengen. Een beweging is toegestaan als een kort levend moment dat bewust gekozen is als onderdeel van de act. Een beeld kan bestaan uit één of meerdere figuren. De acterende kunstenaars vormen de essentiële kern van hun beeld. Attributen en entourage kunnen een noodzakelijke aanvulling zijn, aldus de uitleg van de organisatie van het festival over de opzet.


Sprookjes bestaan wel! (Foto: Toon Hendriks)

Koningsdag op de Dam

De Stichting DamCare is al druk bezig met de organisatie van Koningsdag op de Dam. Op het Damplein komt een podium waar diverse zangers en dj’s de dag muzikaal vullen. Ook in de Damstraat komt er een podium om er een feest van te maken.

Nog meer reuring in het verschiet

Naast deze langere termijnplanning om reuring in het Zaandamse stadshart te brengen wordt het straatbeeld in mei weer opgefleurd met vrolijke gevulde plantenbakken. Aan de hand van een wereldthema wordt er op verschillende zondagen achter elkaar allerlei activiteiten gehouden komende zomer. Denk aan Frankrijk met portrettekenaars door de stad, Franse hapjes en wijnen. Ook komen er in de weekenden optredens van verschillende straatartiesten.

Bronzen liefde voor de beer.
Geen vrolijke Frans, maar wel een hele mooie 'kop'.
De bakkers vlogen laag....
Je gaat vanzelf in sprookjes geloven als je dit ziet.
Ja, dit zijn echte mensen!
De violist beweegt!