FluXus met ‘Pinokkio, maar dan anders’ op 28 en 29 mei in Zaantheater

Uitgaan
Pico, Mees (midden en het vriendje van Pico) en rechts Fay die graag Pico achterna danst.
Pico, Mees (midden en het vriendje van Pico) en rechts Fay die graag Pico achterna danst. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTAD – Het is weer tijd voor de tweejaarlijkse familiemusical van de FluXus Musical Academy. De tiende editie van de grote voorstelling door gevorderde zang-, dans- en theaterleerlingen is te zien op 28 en 29 mei in het Zaantheater. Aan ‘Pinokkio, maar dan anders’, met als ondertitel ‘De Zaanse avonturen van Pinokkio’, doen voor en achter de schermen 125 mensen mee. De cast bestaat uit acteurs, zangers en dansers tussen de zeven en zestig jaar. De musicals trekken behoorlijk volle zalen, dus snel reserveren is aanbevolen.

Door CM Media

De Musical Academy maakte samen met de stad de afgelopen jaren veel succesvolle musicals, zoals Het Geheim van de Zaanstreek, Code Monet en De Saense Chocoladefabriek. Nu dus Pinokkio, met een link naar de Zaanse houtindustrie.

Pinokkio is gemaakt van Zaans hout

Majanka Fröhlich (tekst en regie): “Pinokkio, die van hout is gemaakt, komt tot leven bij een Zaanse poppenmaker in een oude houtmolen. Hij is dus gemaakt van Zaans hout. Tegelijkertijd is de thematiek van deze tijd: Pinokkio wil erbij horen, maar voelt zich anders. Dat geldt voor veel kinderen en jongeren; ze vragen zich af ‘wie ben ik?’, ‘waar hoor ik bij?’, ‘wie helpt mij?’, ‘wie kan ik vertrouwen?’. We laten in de musical tot uiting komen dat juist de buitenbeentjes, de doorzetters, het verschil kunnen maken door zichzelf te zijn. We kiezen er graag voor om de Zaanstreek in onze producties naar ons toe te trekken en de actualiteit erin te verwerken. Daardoor wordt het origineel. Dat is heel wat anders dan een kant-en-klaar stuk uit de kast te halen.”

Juist de buitenbeentjes, de doorzetters kunnen het verschil maken door zichzelf te zijn

Alle medewerkers aan de productie worden begeleid door professionals. Niet alleen de mensen op het podium, maar ook zij die kostuums en decors maken. Ook hiermee laat FluXus zien dat de organisatie is voor mensen die hun talent willen ontwikkelen.

Reuze gezellige club

Majanka: “De kostuums worden onder leiding van docent Mode Nathalie Prins-van Duin samen met een grote groep vrijwilligers maakt. Iedere woensdag en vrijdag werken zij er bij FluXus aan. Dat is een reuzegezellige club. Het toneelbeeld wordt samen met de afdeling Beeldend en vrijwilligers van FluXus gemaakt. Er wordt ook al hard gewerkt aan haarstukken onder leiding van professionele kapsters. De musical wordt begeleid door een live-orkest, dat bestaat uit jong Zaans poptalent.”

Hoge niveau

Ook alle leerlingen op het podium worden door een team professionals op het gebied van zang, dans en spel ondersteund. Majanka: “Daardoor komen ze op een hoger niveau. We gaan met alle medewerkers professioneel om. Zo maken ze mee hoe er wordt gewerkt in het theater. We vragen het één een en ander van ze, maar ze krijgen er ook wat voor terug. Meedoen aan een semiprofessionele productie in die prachtige grote zaal van het Zaantheater.”

Zaanse productie

‘Pinokkio, maar dan anders’ is een originele Zaanse productie. Voor en achter de schermen werken ruim 125 Zaankanters mee. Zij zijn en worden begeleid door een team van professionals. Onder anderen tekst & regie: Majanka Fröhlich, choreografie: Suus Kranenburg en Linda Kok, zangcoach: Daphne Groot, arrangeur en muzikaal leider: Sebastian Ohm, kostuums: Nathalie Prins van Duin, kap en grime: Happy Hair, techniek: Zaantheater, producent: FluXus, centrum voor de kunsten Zaanstad.

Tickets: www.zaantheater.nl/tickets/de-zaanse-avonturen-van-pinokkio

Afbeelding