Zaanse UITmarkt

Wereld van Cultuur

Uitgaan
Het thema van de Zaanse Uitmarkt is dit jaar Wereld van Cultuur.
Het thema van de Zaanse Uitmarkt is dit jaar Wereld van Cultuur. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK - De vierde editie van de Zaanse UITmarkt staat in de steigers. Op zaterdag 10 september presenteren culturele organisaties zich in en rond cultureel centrum De Bullekerk. Om in de stemming te komen doet organisator Onno Lassooy vanaf nu het nodige uit de (toneel)doeken in deze rubriek.

“Zaanstad heeft volgens de laatste telling maar liefst 187 nationaliteiten. Dat zijn niet alleen de meeste nationaliteiten in een gemeente in Nederland, maar ook wereldwijd! Het thema van de Zaanse Uitmarkt is dit jaar daarom Wereld van Cultuur. In het programma laten we muziek en dans uit verschillende culturen zien. In drie dansblokken demonstreren de Zaanse dansscholen de dansstijlen waarin ze les geven. Ook mooi is de wisselwerking tussen culturen, zoals bij Pannenkoeken uit Syrië! In deze vrolijke kindervoorstelling gaat Juffrouw Jansen pannenkoeken bakken voor Nour, die vanuit Syrië naar Nederland is gevlucht omdat hij in zijn eigen land niet veilig was. Met liedjes worden de kinderen meegenomen in het verhaal. En aan het einde mogen ze natuurlijk ook zelf proeven!

Nog een mooi voorbeeld van de samensmelting van culturen is het avondoptreden in De Bullekerk van de Zaanse band Ten-Hut. Het optreden wordt een combinatie van eigen werk en traditionele Anatolische nummers met de Turks-Nederlandse sazspeler en zanger Burak Dolutas. De saz komt uit Turkije en wordt ook wel baglama genoemd en is veel te horen in Anatolische rock, een combinatie van rock en Turkse folkmuziek. Het saz-spel van de Zaanse Burak, varieert van delicate en subtiele schoonheid tot virtuoos vuurwerk. Bovendien heeft hij een stem die de hele ruimte vult met een geluid dat elke vezel in je lichaam laat resoneren!

Van 12.00 tot 0.00 uur wordt er om-en-om gespeeld op twee podia. Op het buitenpodium staat ’s middags met name kinderprogramma’s en kleinkunst geprogrammeerd. Op het binnenpodium trappen we af met het muliticulturele Zaanse New Moon Orchestra, gevolgd door Franse en Italiaanse duo’s.

De avond start in de kerk met een spetterend optreden van Gospelkoor G-roots – a la Whoopie Goldberg/Sisteract. Non-stop volgen optredens van ondermeer Jampara (Reggae), Laura Fygi (Latin) en The Boogiedogs (Rock ’n Roll). We sluiten af met de rockband O’llainnis (Ierse folk) en een vuurspektakel van HEAT. Als dat niet je mooiste avond wordt in jaren.... en geheel gratis.”

Kijk voor alle info op Zaanseuitmarkt.nl