Tentoonstelling in stadhuis: Diergeneeskunde 1893-1975

Uitgaan
Wethouder Natasja Groothuismink (dierenwelzijn) keeg bij de opening een chirurgisch schaartje overhandigd door Van Erp.
Wethouder Natasja Groothuismink (dierenwelzijn) keeg bij de opening een chirurgisch schaartje overhandigd door Van Erp. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTAD - Oud-dierenarts Joost van Erp stelde de tentoonstelling Diergeneeskunde in de Zaanstreek 1893-1975 samen die tot en met vrijdag 11 november te zien is in het stadhuis van Zaanstad.

Van Erp was van 1975 tot 2014 werkzaam als dierenarts in de Zaanstreek. Zowel veehouders als eigenaren van gezelschapsdieren vertelden hem graag verhalen over hun ervaringen met zijn voorgangers. Maar daarbuiten kon hij bijzonder weinig informatie vinden over diergeneeskunde in de Zaanstreek. Hij ging op onderzoek uit en schreef het boek ‘Dierenartsen in de Zaanstreek tussen 1893 en 1975 – Tien veterinaire voorgangers’.

De eerste dierenarts vestigde zich hier in 1893 en werkte voornamelijk als veearts. In de loop van de eeuw nam het aantal landbouwhuisdieren af en het aantal gezelschapsdieren nam juist toe: Joost van Erp richtte zich vanaf 1993 uitsluitend nog op gezelschapsdieren.

In de tentoonstelling komen alle tien vee- en dierenartsen komen aan bod, van Hannema en Booij tot Schoenmaker, Van de Kamp en Snuif. De foto’s en medische instrumenten laten zien dat de behandelmethodes in de afgelopen eeuw behoorlijk zijn veranderd.

De expositie is te zien tijdens de openingstijden van het stadhuis.