‘Zaanse Bokketochie is gewoon beregezellig’

Uitgaan
Een deel van de bokbierfans nam afgelopen zondag in bar Bruizz letterlijk een voorproefje op het Zaanse Bokketochie. Bovenste rij v.l.n.r. Stefan, Tim, Erno, Danny. Onder v.l.n.r. Jorrijn, Kasper, Jesse, stichtingsvoorzitter Willem Wijker, Alex, Karin (Bruizz) en Sanne Zaagsma.
Een deel van de bokbierfans nam afgelopen zondag in bar Bruizz letterlijk een voorproefje op het Zaanse Bokketochie. Bovenste rij v.l.n.r. Stefan, Tim, Erno, Danny. Onder v.l.n.r. Jorrijn, Kasper, Jesse, stichtingsvoorzitter Willem Wijker, Alex, Karin (Bruizz) en Sanne Zaagsma. (Foto: Sharon Baljet) )

ZAANSTREEK – “Zodra we de datum weten, gaat hij in de groepsapp om het weekend vrij te houden. We plannen zelfs onze vakantie er omheen. Want deelnemen aan het Zaanse Bokketochie is iets dat standaard vaststaat in de agenda. Waarom? Het is gewoon beregezellig!”, zegt Jesse. De Zaankanter is één van de circa dertig leden sterke vriendengroep die al tien jaar het goede glas bokbier heffen in de ‘tocht der tochten’.

Deelname aan Zaanse Bokketochie vaste prik voor vriendengroep

De 51e editie van Het Zaanse Bokketochie staat gepland op zaterdag 8 en zondag 9 oktober. Bierliefhebbers kunnen dan weer een rondgang maken langs zes Zaanse horecagelegenheden voor van goed glas bokbier. (of een andere versnapering, want dat mag ook).

Deelnemers

De deuren van deze horecaetablissementen gaan op zaterdag 8 en zondag 9 oktober om 13.00 open voor de 51e editie: café Zaanzicht aan de Oostzijde, eetcafé De Toog, Zuideinde in Koog aan de Zaan, de bar Bruizz op de Dam in Zaandam, bij brouwerij Hoop, Lagedijk in Zaandijk, Grand Café Batavia 1894, Veerdijk in Wormer en bij Het Heerenhuis, Zuiderweg in Wijdewormer.

Vaste route

Jesse en zijn vriendenkring maakten tien jaar geleden hun eerste ‘bokketochie’. Inmiddels is het een vast onderdeel van hun uitgaansmomenten. “We beginnen altijd bij Batavia en eindigen bij Bruizz. Dat is onze vaste route. Die leggen we af op de fiets”, vertelt hij. Wat begon als deelname met zijn voetbalteam groeide uit tot grote groep vrienden en bekenden die mee wilden gaan. Gekscherend zegt hij: “Het is een samengeraapt zooitje. Maar wel een die trouw elke keer bijeen komt om mee te doen.”

‘In de herfst is er meer keuze in bokbiersoorten dan in de lente’

Inmiddels woont lang niet iedereen meer in de Zaanstreek. Ook degenen die nu in bijvoorbeeld Haarlem en Amsterdam wonen doen trouw mee. 

“We leven er echt naar toe. Het Bokketochie is een mooie gelegenheid om mekaar weer eens te spreken. Je ziet elkaar tenslotte niet elk weekend. De saamhorigheid in de groep is en blijft groot”, zegt de bierfan die ook de goede sfeer in de horecazaken roemt.

Echt gezellig

Ondanks het koppige karakter van bokbier is het vriendenteam op beide dagen op de been voor een goed glas en soortgelijk gesprek. “Al moet ik toegeven, op zondag doen we meestal alleen De Toog aan. Het mooie van het Bokketochie is dat iedere kroeg wel iets bijzonders heeft. Daarbij is de organisatie altijd goed geregeld. De route is prima te doen op de fiets. En op zondag is er live muziek. Echt gezellig.”

Jesse zelf heeft een voorkeur voor het lente Bokkentochie. “Dan werkt het weer vaak ook mee. En de lentebokken vind ik erg lekker smaken. Al moet ik zeggen… voor het maken van de foto kwamen we zondag bijeen en dronken we de Rijke Herfstbok van Grolsch. Die smaakte erg goed.” Over de (vaste) prijs is de bierfan te spreken: “4,50 euro is geen gekke prijs voor een speciaalbier.”


Je likt je lippen af bij zo’n donkere rakker.

Bokstempels sparen

Wie alle zes de horecagelegenheden aandoet en de bokstempels spaart, gaat bovendien naar huis met een passend cadeau. Wie de ‘tocht der tochten’ op zondag doet, wordt in iedere gelegenheid welkom geheten met live muziek.

Voorzitter van de stichting Zaanse Bokkettochie Willem Wijker en penningmeester Marco Oldenhof zien uit naar de 51e editie. Beide bestuursleden roemen de medewerking van de gemeenten Zaanstad en Wormerland. En de samenwerking tussen de horecabedrijven die structureel meedoen. “Wat ook fijn is: er gelden geen corona beperkingen.”

Meer keuze

Het duo raakt enthousiast als ze een tipje van de sluier oplichten welke bokbieren er deze keer op de tap staan. Willem: “In de herfst hebben we meer keuze in bokbiersoorten dan in de lente. Of je het nu hebt over de Texels Bock, de Brugse Bok, de IJbok en de immer fijne Chouffe Bok 6666; het zijn stuk voor stuk prachtig donkere bieren.” “En vergeet niet de bok die je gewoon geproefd moet hebben: de Bokkelul!”, vult Marco aan. Het robijnrode bier van Brouwerij De Eeuwige Jeugd heeft een mooie schuimkraag en aangenaam moutkarakter met tonen van karamel en noten.

Elke horecagelegenheid heeft vier herfstbokken op de tap. Die worden geserveerd voor een vaste prijs: 4,50 euro.

Stempelkaart

Bokbiertje geproefd? Laat een stempel op je kaart zetten bij de kassa van iedere deelnemer. Wie na afloop een volle kaart inlevert bij het café naar keuze, krijgt de herinnering. Nou is bokbier ook een drank met hoger alcoholgehalte dan gewoon bier. Voor wie ‘opziet’ tegen zes glazen speciaalbier, is het goed te weten dat je gewoon een wijntje of glaasje spa kunt bestellen om de felbegeerde bokstempel te krijgen op je stempelkaart.

‘Gouden regels’

De organisatie van het Zaanse Bokketochie roept op het gezellig te houden en heeft voor een geslaagd Bokketochie een aantal ‘gouden regels’ bedacht. Zoals: laat de auto of (brom)fiets thuis. Pak de benenwagen. Of maak gebruik van de speciale Bokbus. Die rijdt als een gratis pendeldienst tussen de cafés. Heb respect voor de buren van de horecazaken. Dus niet ‘wild gaan plassen’. Volg de instructies van de handhavers. Die doen ook gewoon hun werk en willen weer veilig thuiskomen. Zijn er toch ongeregeldheden, meld het dan bij het betreffende café.

Tip

Tot slot deze tip: verdeel je tochie over de twee dagen. En last but not least: maak er samen een gezellige feestje van zonder kater. Laat het je smaken! Proost!

Afbeelding
Afbeelding