Alle buren begluren elkaar door gaatjes in de schuttingen en vinden elkaar gek of raar.
Alle buren begluren elkaar door gaatjes in de schuttingen en vinden elkaar gek of raar. (Foto: Rik Engelgeer)

Knotsgekke ‘bad-ass poppentheater’ in Zaantheater

Uitgaan

ZAANDAM - De naam van de voorstelling is wat raar, maar dat ook wat er zich afspeelt in de ‘bad-ass poppentheater’-voorstelling Tg. Winterberg. Zondag 16 oktober is de première te zien van Tg. Winterberg in het Zaantheater. Een voorstelling voor iedereen vanaf vier jaar over buren die elkaar stiekem begluren. Met poppen, miniatuurhuizen en animaties vol knotsgekke en over-de-top vooroordelen die eens van een andere kant bekeken mogen worden. Volgens de Zaanse artistiek leider van Tg. Winterberg Marlyn Coetsier wordt het een rijke beeldende voorstelling.

Gluren naar je buren met Tg. Winterberg

Het Zaanse jeugdtheatergezelschap Tg. Winterberg staat bekend om poëtische voorstellingen met prachtige decors, zelfgemaakte poppen en muziek. Onlangs won Marlyn voor de derde keer een Zilveren Krekel (jeugdtheaterprijs) voor ‘meest indrukwekkende podiumprestatie’ voor haar rol en decorgebruik in ‘De Stille Kletsmajoor’ (2021). Vier maanden geleden is ze begonnen aan het maken van de nieuwe voorstelling ‘Aan de andere kant.’ Ook deze voorstelling krijgt een prikkelend decor.

Marlyn: “Ik heb vijf poppenhuizen beschilderd, miniatuurtuinen ingericht en poppen gemaakt met eigen kostuums. Nu zijn we bezig om filmpjes op te nemen in de huizen en de tuinen. Deze worden geprojecteerd op de huizen erachter. ‘Aan de andere kant’ is niet alleen een theaterproductie maar ook een ware mini filmproductie,” vertelt ze lachend.

Gluren naar je buren

De voorstelling gaat over Bir Kasif, een meisje dat met haar van oorsprong Turkse familie in de Rietstraat komt wonen. Een doorsneestraat in een nóg ‘doorgesnedere’ wijk. Zij wordt er door haar moeder op uitgestuurd om de buurt en de buren te leren kennen. De buren blijken een ouder stel, een getatoeëerde motorbiker, een veganistische mevrouw en een mannenstel. Alle buren begluren elkaar door gaatjes in de schuttingen en vinden elkaar gek of raar. 

Marlyn: “Uit onderzoek blijkt dat kinderen al heel jong oordelen hebben over anderen. Met deze voorstelling willen we laten zien dat wat jij denkt niet altijd blijkt te kloppen, als je niet het volledige plaatje hoort of ziet.”

Het idee voor de voorstelling sluimerde al lange tijd door Marlyn’s gedachten. “Ik ben opgegroeid in een klein dorp. Door het dorp liep vaak een ‘enge’, in het zwart geklede man met een hark over wie wij als kinderen de wildste verhalen verzonnen. Later kwamen we erachter dat hij bij de plantsoenendienst werkte en niet zo van contact hield. Zo heeft iedereen wel buren of mensen in de buurt met wie je nooit in gesprek gaat, maar met wie je best eens zou kunnen praten om iemand echt te leren kennen.” 

Marlyn zit nu nog volop in de repetities en kijkt uit naar première. “Het is altijd spannend of alles wat we bedacht hebben of dat werkt. Ik hoop op een mooie balans tussen video en theater.” 

Aanvang 15.00 uur, kaarten zijn te koop via www.Zaantheater.nl

Beeld uit de video.
De voorstelling gaat over Bir Kasif, een meisje dat met haar van oorsprong Turkse familie in de Rietstraat komt wonen.
Miniatuur poppen in tuin.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Zaanstad

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
Geen Zaanse winst in Korfballeague Sport 24 nov, 09:44
Afbeelding
Zaanbocht weer prima Sintpodium Algemeen 24 nov, 09:30
Afbeelding
Jubileumjaar ZHC De Kraaien: honderd jaar jong Sport 24 nov, 07:00
Afbeelding
‘Babbels Live staat als grootste live muziekfestival van Zaanstad op de kaart’ Uitgaan 23 nov, 14:23
Afbeelding
Expositie Natuurlijk Natuur bij Galerie Staphorsius Uitgaan 23 nov, 13:56
Afbeelding
Kerstmarkt in Erasmushuis Uitgaan 23 nov, 13:26
Afbeelding
Dodelijk ongeval in Krommenie 112-nieuws 23 nov, 12:53
Afbeelding
Herfstwandeling door doopsgezind Zaandijk Uitgaan 23 nov, 09:12
Afbeelding
Luchtige lezingen op de luie zondagochtend Uitgaan 23 nov, 08:55
Afbeelding
WIN! Vul de Sint-puzzel in en maak kans op mooie prijzen Winactie 23 nov, 08:00
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Zaanstad

Op Rodi Zaanstad volg je het laatste nieuws uit Zaanstad. Rodi Zaanstad informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Zaanstad

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Zaanstad in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief