‘Best spannend om première in mijn geboorteplaats te geven’

Uitgaan
De show zit vol anekdotes, grappige verhalen en hilarische herinneringen.
De show zit vol anekdotes, grappige verhalen en hilarische herinneringen. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM – Hij lunchte met niemand minder dan de Russische president Michail Gorbatsjov in restaurant De Walvis op de Zaanse Schans. Opende samen met Michael Jackson een kinderziekenhuis. En is natuurlijk mister Soundmixshow: Henny Huisman. Met dit soort zaken kwam de geboren en getogen Zaankanter jarenlang in het nieuws. Wat er achter de schermen gebeurde bleef geheim. Nu doet Henny Huisman in de voorstelling ‘Het achterste van mijn tong’ een boekje open over de bijzondere momenten in zijn showbizzleven. Daarmee staat hij op 22 oktober in de kleine zaal van het Zaantheater, Nicolaasstraat 3.

Door Dirk Karten

“Het klinkt zo mooi, samen met Michael Jackson een officiële opening verrichten. Maar in de praktijk was hij binnen tien minuten al weer weg en bleef ik over om het programma verder te dragen”, lacht Henny. De inmiddels 71-jaar jonge Henny vertelt moeiteloos de ene na de andere anekdote over wat hij heeft beleefd tijdens zijn jaren in de schijnwerpers.

Henny Huisman laat in Zaantheater ‘achterste van zijn tong zien’

Voor de generatie die niet weet wat hij heeft gedaan op tv: de term ‘kijkcijferkanon’ is speciaal voor Henny bedacht. Miljoenen hingen aan de buis gekluisterd als hij onbekende zangers een podium gaf in de Soundmixshow. Zangers als Gerard Joling en Marco Borsato zijn door hem ontdekt. Henny Huisman zette, samen met Ron Brandsteder en André van Duin (’de Grote Drie’) vanuit Aalsmeer RTL4 op de kaart.


Hier begon het allemaal mee in 1988: de Mini Playback Show. (’met z’n allen’) Henny ontving de kandidaatjes eerst in zijn winkeltje.  (Foto: Albert Vermeulen)

Wereldwijd succes

“Weet je trouwens waar de naam Soundmixshow vandaan komt? Philips bracht destijds de soundmixer uit. Een apparaat waarmee je kon playbacken. Toen Rein Sluik (zijn tv-producent) en ik naar een naam zochten voor het programma en het apparaat zagen staan, werd de naam Soundmixshow geboren”, vertelt Henny. Het idee werd een grandioos succes. De show ging in 22 landen de wereld rond.


Henny Huisman samen met zijn tv-producer Rein Sluik als side-kick op het toneel.

Kruipend door de Westzijde

Voordat Henny doorbrak, timmerde hij op allerlei manieren aan de weg. Zo was hij ooit een soort goeroe voor een vriend die kruipend vanaf de Westzijde van Zaanse kroeg naar kroeg ging. “Ik coachte hem in trainingspak om door te zetten. Het einddoel was de kroeg met het lekkerste bier. Ach, je doet een heleboel om bekend te worden”, zegt hij.


Zanger Gerard aan tafel bij Henny Huisman in de Sound Mix Show. (Foto: Dirk Jongejans)

Rolstoelrace

Dat roem in Nederland vergankelijk is, merkte Henny ook. Zo werd hij recent nog gevraagd het startschot te lossen bij een rolstoelrace ter gelegenheid van de opening van een verzorgingshuis. “Dat wilde ik best doen. Toen ik er was, werd er aan mij gevraagd of ik zelf met iemand een rondje wilde racen. Ik dacht een kort rondje duwen maar nee hoor: er was een compleet parcours op een sintelbaan uitgezet. Van de persoon die ik duwde mocht het allemaal wel wat sneller. Ik werd volledig uitgescholden en kwam met een knalrood hoofd thuis. Waarop mijn vrouw vroeg wat ik in hemelsnaam had uitgespookt...”

Landelijke bekendheid

De voorstelling is gebaseerd op het boek over Henny’s leven. Na zeven try-outs is het Zaantheater verkozen voor de première. Henny: “Best spannend om in mijn geboorteplaats de eerste officiële voorstelling te houden. Ook als zijn de bezoekers razend enthousiast en hadden we – Rein Sluik is mijn side-kick - na elke try-out een staande ovatie. Ik ken Rein vanaf mijn zeventiende en we zijn altijd vrienden gebleven. Tegelijk zijn Zaankanters nuchter ingesteld. Dat was al zo in 1975 toen ik met Margriet Eshuijs en onze band Lucifer in de Zaanstreek optrad. Elders in het land hoorden we woorden als ‘jullie zijn geweldig’. In de Zaanstreek was het grootste compliment ‘jullie doen het niet slecht’…”


Een promotiefoto van Henny Huisman toen hij Wastora opende. 

Verhaal van doorzetten

De show zit vol anekdotes, grappige verhalen en hilarische herinneringen. Van zijn ontmoeting met Michael Jackson en Gorbatsov tot hoe het was om met Joop van den Ende te werken. Ook is er een optreden van de Nederlandse Roy Orbison. De man die ontdekt werd in de Soundmixshow. De regie is in handen van Silvester Zwaneveld van Silly Productions, bekend van het cabaret duo Ari & Silvester.

Het is vooral het verhaal van doorzetten

“Het achterste van mijn tong is vooral het verhaal van doorzetten. Dat je als gewone jongen het toch kan maken áls je er maar alles voor over hebt. Er zit bovendien veel gezelligheid en lach in de show”, besluit Henny Huisman.

De voorstelling begint om 20.30 uur. Kaarten via het Zaantheater, 075 -6555333 of info@zaantheater.nl Er zijn nog een paar kaarten beschikbaar.

Voor wie achter het net vist in de Zaanstreek: Henny Huisman gaat met ‘Het achterste van zijn tong’ ook door het land toeren. Zo staat hij op 12 november in Papendracht, 22 november op de planken in Almere, op 24 november in Steenwijk en op 26 november in Emmeloord.

Samen met zijn tv-producer Rein Sluik als side-kick op het toneel.
Een promotiefoto van Henny Huisman toen hij Wastora opende.
Hier begon het allemaal mee in 1988: de Mini Playback Show. ('met z'n allen') Henny ontving de kandidaatjes eerst in zijn winkeltje.
Zanger Gerard in 1989 aan tafel bij Henny Huisman in de Sound Mix Show.